Ezeket látta már?

COPD és gerincbántalmak

2011.01.26. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Dr. Székely Gábor főszerkesztő úrnak!

Korányi Pulmonológián diagnosztizáltak COPD-t.

Kórházban iv.szteroid után jobban lettem, de most három hónap után újra kétnaponta érzem a rohamszerűen fulladást Seretide Discus, Spiriva és Buventol szippantás mellett. Nem köhögök és nincs váladék, csak reggelente érzem, hogy nehezebb a mellkas.

Valójában azt szeretném kérdezni, hogy már több mint tíz éve a gerincproblémák miatt van egy erős háti és most már a mellkasba izomzatba áthúzó görcsös fájdalom, de ez mindennapos. Nem befolyásolhatja-e ez a myalgiaszerű erős fájdalom a COPD-t, és esetleg nem is annyira COPD, mint a rekszizom és a bordaközi izmok görcse, ami befolyásolja a légzést. Sajnos, már annyi orvosnál voltam a gerincemmel, de eddig ezt a problémát nem sikerült megoldani.

Köszönettel várom válaszát!

Válasz:

A COPD önmagában is elég komoly problémát jelent, és az Ön által leírtak alapján látszik, hogy a betegség alaposan gyógyszerelt, a Seretide, Spiriva, Buventol mind a hörgők tágítására alkalmazott szerek. Ha jól értem, jelenleg nem kap szteroidot. Igazából a hörgtágítók magát a gyulladás alapjelenségét nem befolyásolják, csak a hörgők tágításában hatnak. (Ezért volt jobban a szteroid adás idején, mert a gyulladás jelentősen mérséklődött).

Az Ön által igen szakszerűen leírt myalgia-szerű fájdalom, ha valóban a gerincproblémái miatt alakult ki, akkor lényeges összefüggésbe nem hozhatóak a COPD-vel. Itt ugye kisugárzó fájdalomról van szó, amely a gerinc kopása, bántalmai miatt kialakuló idegi típusú fájdalomérzet, sajnos "véletlenül" összeadódik a COPD-val járó kísérőtünetekkel.

Volt-e arra irányuló próbálkozás, terápia, hogy a myalgiás fájdalmat csökkentsék gyógyszeres úton? Ez ugyan a COPD-s légzési nehezítettséget nem javítja, de legalább a fennálló fájdalmat mérsékelné. Számos közepes és erős fájdalomcsillapító van ma már az orvosi fegyvertárban, ha indokolt, a krónikus fájdalmat mérsékelni, csillapítani kell, ez orvosi kötelesség - és felelősség is egyben.

Azt kell természetesen megnézni, hogy a fájdalomcsillapításra alkalmazandó szer ne lépjen esetleges kölcsönhatásba a COPD kezelésére adott gyógyszerekkel.

Tehát tanácsunk lenne a myalgiás fájdalom - ha nem is megoldása - de legalább csillapítása, valamely korszerű fájdalomcsillapító révén. Nyilván olyan szert kellene választani, amelyiknek nincsen légzésfunkciót rontó mellékhatása!

Jobbulást, sok erőt kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz