Ezeket látta már?

Csontritkulás elleni gyógyszer

Kérdés: Myasthéniás beteg vagyok, a reumatológián felírták az Epolar trio 70mg gyógyszert, melynek mellék hatása lehet a légzési és nyelési probléma. Nem merem bevenni a gyógyszert, mert nekem nehéz a légzésem, és gyenge a nyelésem.

Várom válaszát, amit előre is köszönök!

Tisztelettel

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Észrevétele jogosnak tekinthető, lássuk a gyógyszer orvosi leírását!

"Az alendronát a felső gastrointestinális nyálkahártya helyi irritációját okozhatja. Mivel fennáll a meglévő betegség súlyosbodásának veszélye, az alendronát csak fokozott körültekintéssel adható olyan betegeknek, akik a gyomor-bélcsatorna felső szakaszának aktív megbetegedéseiben szenvednek, pl. dysphagia, nyelőcsőbetegség, gastritis, duodenitis, fekélyek, egy éven belül lezajlott súlyos tápcsatorna-betegség, pl. akut gyomorfekély... (stb.)"

Tehát a lényeg, hogy a tabletta bevételének körülményei igen fontosak. Nem szabad a nyelőcsőben "megüljön" (ezért kell a legalább 200 ml víz), minél hamarabb el kell érje a gyomrot, ezért nem szabad fekvő helyzetben sem használni.

Mivel , ahogy jelezte Ön myastheniás beteg, és ezek szerint nyelése nehezített, valóban felmerül, hogy más megoldást kellene találni a csontritkulás kezelésére, amelyre szolgálna az Epolar kezelés.

Ezt célszerű lenne először háziorvosával, majd a reumatológussal is megbeszélni.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához