Ezeket látta már?

Kivették az epémet, de még mindig vannak görcseim. Mit tehetnék? Az orvos válaszol

Az epekő, a leggyakoribb epehólyag probléma, amely olykor irgalmatlan, rendkívül fájdalmas görccsel szinte kétrét hatja a beteget.

Tisztelt Orvosok! Elkeseredettségemben fordulok önök felé, elnézést, hogy rabolom az idejüket, de nagyon hálás lennék ha tudnának segíteni, előre is köszönöm szépen!

22 éves nő vagyok Röviden a bevezető, hogy már évek óta küzdöttem hasmenéses panaszokkal, amire IBS lett a diagnózis. Későbbiekben 2021-nyarában nagyon rosszul lettem, folyamatos hasmenés, és véres is volt a produktum. Akkor újra tükröztek, volt egy kis gyulladás, de nem specifikus, és a szövettan kizárta az IBD-t, így maradt az IBS diagnózis. Utána rengeteget fogytam, hirtelen, mert keveset tudtam enni. 2022-februárjában epegörcseim lettek (korábban nem volt gond az epémmel) kiderült hogy besűrűsödött az epe, és be is gyulladt. Diétáztam, szedtem rá gyógyszert stb..stb.. de sajnos nem múlt el a sűrű epe, és a HIDA szerint lezárt volt az epehólyag, így 2022 Decemberében laparoszkóposan megműtöttek, kivették az epehólyagot.

A probléma amivel önök felé fordulnék, az utóbbihoz kapcsolódik. Sajnos az epés panaszaim sem múltak el a műtét után, sőt sokkal rosszabb az életminőségem. Mindennapos szúrás van az epehólyag helyén, ami olykor annyira erős, hogy séta közben le kell ülnöm. Mozgásra fokozódik. Ez a kisebbik probléma, a nagyobbik az, hogy görcseim vannak. Nem gyomor, nem is bél, ugyanazok az epegörcsök amik akkor voltak mikor meg volt még a hólyagom. Jobb bordaív alatt kezdődik, sugárzik lapockába, és tovább övszerűen fáj, görcsöl. Nem feltétlen étkezéshez kötött, még mindig nem eszek semmi túl zsírosat, fűszereset stb..

Gasztroenterológusomnál jártam, ultrahangot készített, ami lényegében negatív volt, egy kis folyadékgyülem volt az epehólyag ágyban. Majd pedig kontrasztos hasi MR-ez is negatív lett, az a folyadékgyülem lényegében eltűnt. Vérképet is néztek, ott a máj enzimeknél van egy kicsike eltérés, nem sok, bár a műtét előtt nem volt semennyi, de nem mondott erre semmit az orvos. Más vizsgálat nem volt.

A gasztrósom azt mondta, hogy így kell élnem, ezzel nem lehet mit csinálni, tüneti kezelés van, görcsoldók és ennyi. Ami engem nagyon rosszul érintett, mert minden napom megkeseríti ez a probléma, nem tudom így normálisan élni az életem. Akiket én ismerek hólyag nélkül, maximum hasmenésük van, de nem hallottam még ilyenről hogy továbbra is fennálljanak ilyen jellegű problémák.

Kérdéseim:

-Lenne-e esetleg bármilyen célravezető vizsgálat, amit érdemes lenne elvégeztetni? Hová fordulhatnék a továbbiakban?

-Önöknek van tippjük, hogy mi okozhatja a problémáim?

-Esetleg az idő megoldja ezt a problémát, csak nálam hosszabb a gyógyulás? (Decemberben műtöttek) Vagy pedig fogadjam el, hogy így kell élnem?

Üdvözlöm! Az epés panaszait okozhatja az epeutaknál található zàróizom görcse/nem megfelelő működése. Ez kialakulhahatott az epehólyag eltávolítás után is, de előtte is magyaráhatta panaszait.

Endoszkópos epeutak vizsgálatával foglalkozó (ERCP) gastroenterológus felkeresése javasolt. Nem feltétlen szükséges invazív beavatkozás, a diagnózis labor és ultrahang eltérések függvénye. Bizonyos esetekben étkezések előtt használt simaizom lazító hatású gyógyszerek (vénykötelesek) jótékony hatásúak, de görcsoldók is szóba jönnek.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához