Ezeket látta már?

Extrém vérnyomásértékek...

2010.10.19. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Az élettársamnak kb. 20 éve magas a vérnyomása, most már negyven felett jár. Szedte a gyógyszereit, aztán abbahagyta. Egy hónapja rosszul lett a munkahelyén, de nem ment orvoshoz. A vérnyomása 200/110 volt. Aztán egy hét múlva ismét rosszul lett, a munkahelyén. Amikor hazajött, 220/120 volt a RR.

Mire a mentő kiért, ez felment 250/120-ra. A kórházban ellátták, szedi a vérnyomáscsökkentőket, és azt mondták idegi alapon van ez a magas vérnyomás.

Elmentünk idegorvoshoz, aki Xanax 0,5 retard tablettát javasolt, és Citapránt.

A vérnyomása átlagban 150/70, de jellemző hogy ettől alacsonyabb, van, hogy 110/50.

Ekkor rosszul érzi magát, fáj a szíve rossz a közérzete. Aggaszt bennünket hogy az alsó érték olyan kevés, a pulzusa 60 volt. Lassan megy a szíve. Azt mondták, majd ez elmúlik és helyrejön, de fél, hogy valami baja lesz, halálfélelme van.

Nem tudjuk mit jelent a zárójelentésen az EKG, amit most leírok. EKG:SR, kp teng.áll. ,PQ:0.16, QRS. 0.08, balkamra terheltség jelei.

Válaszát köszönjük!

Válasz:

Szeretném hangsúlyozottan mondani Önnek, hogy a levelében leírt vérnyomásértékek nem egyszerűen magas vérnyomást jelentenek, ha nem a 220/120 és a 250/120 már igen kiugróan magasnak számítanak, tehát ez bizony az ún. hipertóniás krízis.

Nyilván nem szeretnénk sem Önt sem élettársát riogatni, de az ilyen szintű magas vérnyomás akut szív-érrendszeri eseményhez, stroke-hoz, infarktushoz vezethet!

Az rendben van, hogy kezelik, de ez a kezelés azért lehet, hogy felülvizsgálandó. Különösen, hogy nemcsak vérnyomáscsökkentőket kap, leírása szerint szorongásgátlót és antidepresszánst is. Egyébként a vérnyomáscsökkentő szer szedését NEM szabad abbahagyni, folyamatosan kell szedni!

Javasolnám mielőbb a vérnyomás kórházi kardiológiai osztályon való pontos beállítását, és a szív állapotának alapos átvizsgálását, az EKG-n kapott "bal kamra terheltség" nem igazán jó jel, összefüggésben a fent elmondottakkal.

Célszerű lenne várakozás nélkül kérni/ük beutalást minderre, tehát a kardiológiai kivizsgálásra, beleértve a szív ultrahang, terhelés, esetleg szívkatéterezés stb.

Innen a "távolból" persze nem mondhatunk diagnózist, de érdemes lenne mindezeknek utánajárni - és mielőbb.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz