Ezeket látta már?

SÜRGŐSSÉGI EGYPERCES No.1.

Ezeket gondolja át, mielőtt a sürgősségire rohan - a magyar orvos tanácsai

kórház, sürgősségi

Sürgősségi osztályon dolgozó orvos mondja el, hogyan működik a sürgősségi, és mit vegyünk figyelembe, mielőtt a sürgősségire megyünk.

A "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" csoport egyik orvosa magyarázza el érthető és átlátható módon a sürgősségi osztály működését, feladatait, és azt, hogy mikor, milyen esetekben indokolt a sürgősségire mennünk.

Mi a sürgősségi osztály feladata?

Az SBO feladata alapvetően a súlyos, életet veszélyeztető, vagy maradanadó egészségkárosodással fenyegető kórképek felismerése és ellátása, illetve az újkeletű nagy fájdalmak és a szenvedés csökkentése.

Mi az a triage? Mi a szerepe a sürgősségi osztály működésében?

A triage egyfajta osztályozási rendszer, mely a különböző tünetek, vitalis paramérek és az általános állapot alapján kategóriákba osztja a betegeket (T1-től T5-ig). Ez határozza meg a betegek ellátásának sorrendjét.

Mikor menjen szájsebészeti ügyeletre? Kattintson tovább (videó) >>

Miért kell sokat várni az SBO-n?

Ahogy az előbbiekből láthattuk, az SBO-n a betegek ellátása nem érkezési, hanem súlyossági sorrendben történik. Nyilvánvalóan előbb fog ellátásra kerülni a fulladó tüdőbeteg, mint a 2 hete hasi fájdalmakkal küzdő, egyébként teljesen jó állapotú beteg.

A hosszú várakozási időt leginkább a sürgősségi osztály indokolatlan igénybevétele generálja. Rengetegen érkeznek olyan kórképekkel, amelyek a háziorvosi ellátásba tartoznának - jellemzően a délutáni órákban. Nem indokolja az SBO felkeresését a "Nem érem el a háziorvosomat." a "Csak délelőtt rendel, de én akkor dolgozok.", a "Most van időm ezzel foglalkozni." és a "2 hét múlvára kaptam időpontot, de nem akarok addig várni."...

A sürgősségi ellátást igénylő kórállapotokra általában jellemző, hogy hirtelen kezdődnek, gyorsan, látványosan romlanak. Ezekben az esetekben javasolt mentőt hívni, vagy családtag segítségével az SBO-t felkeresni! (A beteg ne vezessen autót, ez egyrészt felelőtlenség, másrészt, aki saját maga be tud vezetni a kórházig, az jellemzően nem a sürgősségi osztályra való.)

Hogyan segíthetjük az SBO működését?

Legesleginkább azzal, ha csak akkor vesszük igénybe a sürgősségi ellátást, ha az valóban indokolt. Ismétlés a tudás anyja - A sürgősségi ellátást igénylő kórállapotokra általában jellemző, hogy hirtelen kezdődnek, gyorsan, látványosan romlanak. - hívjunk mentőt, keressük fel az SBO-t!

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy napok óta fennálló, stagnáló, vagy hirtelen kezdetű, de nem súlyos panaszainkkal ne forduljunk orvoshoz - ezekben a kórállapotokban a háziorvost vagy a háziorvosi ügyeletet indokolt felkeresni. Amennyiben ők szükségesnek látják, úgyis továbbküldik a beteget az SBO felé.

Segíthetjük továbbá a gördülékeny ellátást, ha hordunk magunkkal egy kis papírt, melyre a szedett gyógyszereinket, korábbi betegségeinket, gyógyszerérzékenységünket és esetleg egy hozzátartozó telefonszámát felírjuk. Akut helyzetben, rossz állapotban úgysem jut eszünkbe ezen információknak a fele sem, sőt, lehet, hogy nem is vagyunk képesek elmondani - az ellátóknak viszont nagy segítség ezek ismerete.

Az elkövetkezendő hetekben részletesen leírom majd az egyes panaszokkal kapcsolatban, mikor érdemes a sürgősségi osztályt felkeresni.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol

TOVÁBBI EGYPERCESEK:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához