Fejfájás, szédülés, látászavar...

#Infektológia #kardiológia #Neurológia
2013.02.12. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

... éve indultak a panaszaim, éjszakai erős fejfájással, izomremegéssel az egész testen. Többször megismétlődött az év folyamán. Természetesen azonnal elkezdtem a kivizsgálásomat, neurológusnál, belgyógyásznál, szemésznél is voltam. Mivel negatívak lettek az eredményeim visszamentem dolgozni. Azonban egyre jobban elkezdett fájni a fejem napközben, éjjel többször riadtam fel szintén erős fejfájásra. Elmentem önként egy koponya MRI-re + angio, fél évvel később: Sinusitis maxillaris chornica l.u., et ethmoiditis chronica et sinusitis sphenoidealis chronica a leírás.

Azóta még fél év eltelt, és a látásom egyre rosszabb (remeg a kép, homályos-éles látás váltakozik, vibrál és szikrákat is látok, ha becsukom szintén vibrál és szikrázik), folyamatosan szédülök közben és fáj a fejem, éjjel nem tudok aludni, fejfájásra felriadok. Létezik, hogy ez keringési zavar? Ha kisebb stroke lett volna, akkor azt lehet, hogy nem mutatja ki az MRI? Mi tarthatja fent a jelenlegi tüneteket?

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Csak az itt leírottakra tudok támaszkodni bármiféle tanácsadás céljából. Arra visszakérdeznék azért, hogy a családban van-e ismerete a felmenők között hasonló jellegű neurológiai betegségről, tünetekről?

Néhány lehetőség, irány:

1. sinusitis maxillaris chronica, azaz krónikus melléküreg-gyulladás, ezt célzott antibiotikus kezeléssel valószínűleg meg lehetne oldani. Mivel krónikus már az állapot - nem könnyű, de lehetne kezelési metodikákat találni.

2. Látászavarok - okozhatja keringési probléma, esetleg a látóideg bántalma stb.

3. Fejfájás, szédülés - ezek hátterében igen sok dolog, tényező állhat, a magas vérnyomástól kezdődően, a nyaki gerincet érő elváltozásokig, keringési zavarig, valóban.

Javasolnám, hogy a meglévő képalkotó leletek birtokában, - és mivel leírása szerint a tünetek gyakorlatilag állandósultak - célszerű lenne kórházi vagy klinikai neurológiai osztályt felkeresnie. Lehetséges, hogy a krónikus melléküreg-gyulladással e tünetek összefüggésben állnak, de elképzelhető, hogy valamely más betegség tünetei ezek (fejfájás, szédülés, látászavar) és az egybeesés csak véletlenszerű.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz