Ezeket látta már?

Férfi emlőprobléma

2011.02.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelettel kérem segítségüket.

65 éves férfi vagyok.Mammográfiai vizsgálat lelete szerint a jobb mellemben 55 mm fibroticus mirigyállomány látható.,malignitásra gyanús jeleket mutató tumorárnyék,meszesedés nem különíthető el.Vélemény:Gynecomastia l.d.A mellbibó nagyon érzékeny,bizonyos helyeken megnyomva fáj.Hova fordulhatok.Válaszukat köszönve

Tisztelettel

Válasz:

Röviden néhány szót ejtsünk a gynecomastiáról.

Férfiakon is előfordulhat hormonális eltérés, azaz a prolaktin-szint emelkedése, ami kiválthatja az emlő nőies irányú átalakulását.

(Gyakori lehet túlsúlyos serdülőkön látható, részben egyszerű zsírszaporulat kelti nőies emlő benyomását, vagy a hormonális változások átmeneti kisiklása idején valódi emlőmirigy-állomány is kifejlődhet).

Érdemes lenne szérum-prolaktin vizsgálatot végeztetni(a vizsgálat előtti héten ne nyomkodja az emlő környékét, az ui. hamisan magas eredményhez vezethet). Ha az orvos nem tartja betegségre gyanúsnak a dolgot, az állapot nem változik, és a prolaktin szint is normális, akkor ártatlan a jelenség.

Ez esetben gyógyszeres kezelést sem javasolt, a mellékhatások több problémát okozhatnak, mint maga a jelenség.

Ha Ön netán túlsúlyos, akkor az amúgy is ajánlható fogyás segíthet bizonyos mértékig. Ha az elváltozás mégis zavaró, kozmetikai megoldásként plasztikai sebészeti beavatkozás ajánlható esetleg.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz