Ezeket látta már?

Gerincvizsgálat, jelek

2010.10.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Harmincas nő vagyok. Egy hétfői napon bekerültem a sürgősségi osztályra trombózisgyanúval. Hála az égnek ezt a tényt elvetették sok vizsgálat után.

Másnap jelentkeznem kellett a reumatológiai szakrendelésen vizsgálatra. Elküldtek röntgenre és a következőket állapították meg: mérsékelten ütésérzékeny a háti és a lumbális szakasz. A lumbális gerinc lateroflexiója kifejezetten beszűkült szimm. L-Schober 5 cm. Laségue bo. 70 foknál jelzett. Itisre utaló tünet nincs.

Kérdésem: Mit jelentenek ezek a tünetek? Mi a probléma?

Köszönettel:

Válasz:

Örülünk, hogy a trombózis-gyanút kizárták.

Ami a háti-deréktáji tüneteket illeti, a két "jel", a Schober-, és Laségue-jel rövid leírását alább megadjuk.

Schober-jel:

A lumbalis gerinc mozgásainak beszűkülése (egyenesen álló betegen az L5 processus spinosusától felfele 10 cm-t, maximális előrehajláskor a jelzés legalább 2,5 cm-t elmozdul, kisebb érték beszűkült flexióra utal), ill. az oldalmozgás ("vigyázz" állásban, hátával a falnak támaszkodva a középső ujj elmozdulása stb.) lemérésével igazolhatjuk.

Laségue-jel:

Gyakran látható "antalgiás" tartás, melynek kapcsán a beteg a fájdalmas végtagját kimélendő az ép oldalit terheli. Nyújtási próba: Laségue próba: az adott ideget megfeszítjük és kóros esetben ez fájdalmat vált ki.

Miután a leletben ezt írták még "itisre utaló tünet nincs", tehát ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag nincsen gyulladásos elváltozás (arthritis) a vizsgált gerincszakaszokon.

Ettől függetlenül időszakos kontrollra szüksége lehet!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz