Ezeket látta már?

Gyulladásgátlók együttadása

2011.06.06. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt doktor Ur. Az lenne a kérdésem, hogy az aflamin tabletta mellett lehet advil ultra fortét szedni? Édesapám 72 éves. Ortopédia Reumatologia izületi és porc kopásokat állapitott meg felirtak brextint aflarexet de nem használtak csak az advil. Napi 4 szemet vesz be a nap folyamán. Igy el van reggeltől reggelig. Most felirt a házi orvos aflamint tablettát napi 1 szemet de azt mondta ne szedjen mellé semmi fájdalom csillapitót. Na ezt kipróbálta apu és muszály volt este bevennie advilt mert annyira fájt a könyöke meg a térde. Az lenne a kérdésem, hogy ha be vesz egy nap 1 szem aflamint az mellett szedheti az advil ultra fortét ? Semilyen más gyógyszert nem szed és nem is szedett az élete folyamán. Válaszát az imélemre kérem szépen agi043@citromail.hu Köszönöm.

Válasz:

Megnéztem mindkét gyógyszer leírását.

Mindkét kérdezett (és a többi említett) gyógyszer a nem szteroid típusú gyulladásgátlók (NSAID), fájdalomcsillapítók csoportjába tartozik.

Ezek adása tehát mindkét kvalitást: a gyulladást és a fájdalmat is csökkentik.

Mindkettőnek azonban viszonylag rövid a hatástartama, és gyors a kiürülése, tehát ezért észlelhető az, hogy az Advilból napi 4 volt szükséges - illetőleg az is, hogy a napi 1 Aflamin szedése nem elegendő.

Tehát a javaslat: vagy visszatérni a nap 3-4x adagolású Advilhoz, vagy pedig az Aflaminból napi 2-t kell alkalmazni.

A kettő együttadása nem szerencsés: a hatás nem fokozódik, de a mellékhatások igen, mivel azonos gyógyszercsoport tagjai.

Mindezt természetesen csak akkor lehet megtenni, ha a kezelőorvossal ezt előzetesen megbeszélték!

Jobbulást kívánok,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz