Ezeket látta már?

Hajhullás, betegségek

2011.07.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok. Több betegséget is diagnosztizáltak nálam amit kezelnek is (pajzsmirigy alulmüködés, pco) de a hajam továbbra is hullik. Voltam ingyenes hajvizsgálaton, ahol megállapították, hogy valószínűleg seborrheám van. A hajhagymák zsíros burokban vannak, illetve korpás is a hajam, és gyorsan zsírosodik. Ajánlottak egy gyógynövényes sampont és gélt, ami elég drága, kiváltanám, de szeretném tudni mik a lehetőségeim, milyen más teméket tudna nekem ajánlani.

Válaszát köszönöm.

Válasz:

A jelzett betegségek, állapotok, főként a pajzsmirigy-alulműködés önmagában is fokozottabb hajhullással jár. A hajvizsgálaton megállapított seborrhoea ehhez még pluszban járul hozzá.

Néhány szó erről a betegségről.

A seborrhoea a hajas fejbőr, arc és egyéb bőrterületek gyulladással és hámlással járó betegsége. A faggyútermelés és a faggyú összetétele normális, azokat a területeket érinti, ahol nagy faggyúmirigyek vannak. Érdekes módon azt írja a szakirodalom, hogy a seborroheás dermatitis nem okoz hajhullást. Amivel kezelhető: cink-pirition, vagy szelén-szulfid, szalicilát ill kátrány tartalmú samponok, a korpásodás megszűnéséig.

Valószínűleg számos ilyen termék van, ezt kozmetikus is tudja, és érdemes a címkéket is megnézni.

A lényeg: könnyen lehet azonban, hogy a hajhullás valójában nem a seborrhoea következménye, hanem a levelében említett betegségeké, tehát sokkal inkább úgy tűnik, hogy belgyógyászati ok húzódik meg a háttérben.

jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz