Ezeket látta már?

Eltüntethetők-e a lábakról a seprűvénák? Az orvos válaszol

véna, visszér, gyulladás, visszeres láb

Tisztelt Orvosok! 36 éves, normál testalkatú, egy gyermekes anyukaként egy elsősorban "esztétikai hibának" mondható problémával fordulok Önökhöz.

Sajnos az évek múlásával egyre több seprűvéna alakult ki a lábamon, a combomtól a bokámig ma már gyakorlatilag minden részen láthatóak. Van, ahol egy-két erecske mutatkozik, de van ahol már papírpénz nagyságú az érintett terület és egész sűrű. A folyamat igazából már gyerekkoromban elkezdődött, a hasamon, a mell alatti részen már akkor kialakult egy egész hálózat, illetve a combomon is volt pár látható hajszálér. De míg előbbinél nem nagyon látok változást, utóbbi évről, évre romlik, a terhességem óta rohamosan.

Trombózishajlamom van, a családban volt szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve édesanyámnak visszere is kialakult, egyéb betegségről nem tudok.

Kettős megközelítésből lennének kérdéseim, mivel kezd aggasztani a dolog egészségügyi vonatkozása, illetve esztétikailag is nagyon zavaró, hogy a lábaim ennyi idősen rosszabbul néznek ki, mint a legtöbb idős nénié.

  • Szükséges bármiféle vizsgálatra mennem, vagy ez "teljesen normális", ha adott a hajlam?
  • A folyamat ellen lehet bármit is tenni vagy utólag javítani a helyzeten? (A krémeket, vitaminokat próbáltam, nem tapasztaltam változást.) A lézer vagy injekció jelenthet megoldást? Érdemes befektetni?

Az orvos válasza

Kedves Kérdező! A folyamatot visszafordítani nem lehet, csak lassítani. Detralex, kompressziós harisnya, helyileg gélek, sok séta (kevés ülés, állás).

Igen, az injekció és lézerterápia is hatásos, de sajnos kis százalékban kiújulással lehet számolni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Árt-e a gyószereknek, ha adagolóba kiporciózom a heti dózist? Az orvos válaszol

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához