Ezeket látta már?

Időskori inkontinencia

2011.01.19. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám 85 éves, ehhez képest kielégítő egészségi állapotnak örvend. Az utóbbi hónapok problémája, hogy éjszaka 1,5 - 2 óránként erős vizelési ingerre ébred, fel kell kelnie pisilni. Ez egy éjszaka jelenthet akár hét felkelést is. A dologgal kapcsolatban semmiféle fájdalma, vagy diszkomfort érzése nincs. A probléma, hogy nem tudja kipihenni magát, egész nap fáradt. Délután 2 után már szinte nem iszik, de ez nem segít. Napközben a vizelési inger átlagos időközönként jelentkezik, a gyakoriság éjszaka növekszik meg.

Kérem a tanácsát, mi lehet az ok és mit lehet tenni, hogy végre kipihenhesse magát.

Tisztelettel:

Válasz:

Az édesanyjánál tapasztalt jelenség az időskori urge (sürgető) inkontinencia, melynek nem kell igen bonyolult okát keresni.

Idősebb hölgyeknél előfordulhat már ezt urológusok is jelzik, hogy a nem mindig sikeres higiénia, tisztálkodás miatt a hólyag a hüvely felől fertőződhet, begyulladhat. Ennek kialakulása pedig állandó, folyamatos irritációt, vizelési ingert okozhat.

Ebben az esetben helyi kenőcsök segíthetnek a hüvelyi normál flóra visszaállításában, a vizelési inger következményes csökkenésében.

Ha a háttérben esetleg más zavar áll fenn (pl. neurológiai betegség, stroke, cukorbetegség) komolyabb kivizsgálás (urodinámiás vizsgálat) lehet szükséges, majd azt követő gyógyszeres terápia.

Célszerű lenne ezért urológus szakorvos felkeresése, elképzelhető, hogy a legegyszerűbb bántalom húzódik csak meg a kellemetlen tünet mögött!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához