Kiakadt az állkapocs...

#Fogorvoslás
2010.11.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

A problémám a következő: évek óta kattogott jobb oldalon az állkapcsom, aztán kb. 4 hónapja történt valami (úgy gondolom kiakadt). Abban a pillanatban csak nagyon kicsire tudtam kinyitni a számat. Azóta nem kattog, de fáj, ha tágra nyitom. Főképpen ásításnál, előfordult olyan is, hogy olykor továbbnyílt a szám (a tényleges "tágságára") és akkor is kiakadt, azt hittem, akkor visszaállt. Mi lehet a probléma? Milyen orvoshoz kell mennem? Lehet-e ennek következménye, ha nem nézetem meg? Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:

Az állkapocs "kiakadása" az ízületi szalagok megnyúlása miatt jön létre. Extrém szájnyitás esetén ( pl. ásítás, nagy falatba, almába harapás) az ún. ízületi fejecs átugrik az izület előtti dombon. Et a problémát általában csak szakember tudja megoldani, ill. akinek régen van ilyen jelenséggel dolga - az megtanulja visszarakni. Kerülje az extrém nagyságú szájnyitást!

Bővebb információért ún. gnatológus fogszakorvoshoz fordulhat, ők foglalkoznak a rágás, szájnyitás, állkapocs stb. működésével és annak zavaraival.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz