Ezeket látta már?

Kopaszság

2009.11.09. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Barátom gyermekkorában teljes testén elvesztette a szőrt. Most 40 éves és még mindig teljesen kopasz, miért?

Válasz:

Tisztelt Olvasó!

A kopaszság - szőrvesztés lehet normál, élettani folyamatok tünete, de előfordul helyi, vagy rendszerbetegségek jelenségeként is. Kialakulhat gyorsan, vagy elhúzódóan; érinthet egy-egy területet, vagy a testszőrzet egészét és végül lehet egyszeri, visszatérő, vagy visszafordíthatatlan jelenség is.

A normál élettani szőrvesztés hátterében elsősorban életkori sajátosságok állnak. Hullhat a haja az érett újszülötteknek, a tartósan háton fektetett csecsemőknek-kisdedeknek, a beinduló hormonális változások kapcsán a kamaszoknak, az érett férfiaknak ("Szent Péter-fej"), a hormonzavaros, szülés utáni és a klimax körüli korú nőknek, csakúgy mint az időseknek.

A kóros, tartós hajhullás általában vitamin- (A, B12, folsav), vashiányos, táplálkozási - felszívódási problémákkal küszködőknél, bizonyos öröklődő anyagcsere- illetve daganatos, vagy hormonális betegségek (pajzsmirigy) meglétekor észlelhető. Ennek felderítése kiterjesztett laborvizsgálatokkal lehetséges. Ismert bizonyos gyógyszerek (citosztatikumok, alvasdásgátlók), vegyszerek, a szervezetet ért sokk (műtéti, traumás, vagy pszichés stressz) mellékhatásaként is.

Bár nem ismerem a barátja esetét, gyanítom, a fenti okok egyike okozhatta hajvesztését. 40 éves kor felett nem valószínű, hogy új haj képződése be fog indulni.

Forrás: EgészségKalauz