Ezeket látta már?

Korai érés kislányon

2010.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr,

8 éves lányunkon megjelentek a pubertáskori jelek, (sorrendileg: kezdődő hónaljszőrzet és mellnövekedés). Mennyire vehető ez természetesnek? (Összefügghet-e esetleg ez az izzadékonyságával?)

Előre is köszönöm szíves válaszát.

Válasz:

A másodlagos nemi jellegek, a menses, illetve a nemiség egyre korábban való megjelenése világszerte látott jelenség. Ez a folyamat - szaknyelven: akceleráció - gyermekorvosok, endokrinológusok és más szakemberek tömegét foglalkoztatja: egyesek a táplálékkal felvett szexuálhormonokkal rokon vegyületeket, mások növényi szennyezőanyagokat, megint mások kozmetikai-ipari vegyületeket tesznek felelőssé. Jelenleg az bizonyos, hogy a 7-8 évesnél fiatalabb lányoknál, illetve 8-9 évesnél fiatalabb fiúknál megjelenő nemi érés tünetei korainak értelmezendőek, azaz vizsgálni kell hátterüket.

Kislányuk kora határeset tehát ebből a szempontból, az észlelt izzadékonyság azonban LEHET agyalapi mirigy eredetű hormonok magas szintjének is a következménye. Az itt termelődő, egyéb hormonálisan aktív célszerveket serkentő hormonok közül a növekedési hormon (GH), a prolaktin (PRL) és a pajzsmirigyet serkentő hormon (TSH) magas szintje is járhat - bár kevéssé valószínű, hogy izolált módon - izzadékonysággal. Ugyanakkor a GH és PRL magas szintje azonban inkább késlelteti, nemhogy gyorsítaná a nemi érést.

A fentiekre való tekintettel, egy arra alkalmas időpontban - védőoltási tanácsadás, konzultációs időpont - üljenek le házi gyermekorvosukkal áttekinteni kislányuk fejlődését testméretek, nemi jelleg és egyéb szempontok alapján is. További gyanú esetén endokrinológiai kivizsgálás javasolt (laborok, koponya CT, stb.)

üdvözlettel:

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz