Ezeket látta már?

Krónikusan fernnálló csontfájdalmak?

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Huszonéves fiatal nő vagyok,s úgy durván húsz éve állandóan csontfájdalmaim vannak.Először csak a lábamban,majd később a karjaimban is elkezdtek fájni a csontok.Kiskoromban édesanyámék rendszeres hordtak különféle orvosokhoz,de mindig mindenhol azt a választ kaptuk,hogy azért van mert növök.Sajnos egyre sűrűbben fáj,és nagyon nehezek az éjszakák is.Egyetlen fájdalomcsillapító sem használ.ű

Nem tudom,hogy mitől van.Pajzsmirigy túltengéssel kezeltek kiskoromban,de a kezelés abbamaradt,s sajnos a mai napig megvannak a tüneteim.Összefüggésben lehet a két betegség?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

A csont eredetű fájdalmaknak - mint minden tünetnek - sokféle oka, eredete lehet. Nem tudom, hogy gyermekkorában erre mennyire derült fény, tehát gyermek-reumatológus, ortopéd szakorvos, más látta-e, szakvéleményezte-e, a banális válaszon túl... Voltak-e egyéb panaszai, tünetei, csont-deformitás, gyulladás, bármi egyéb, vérképeltérés?

Természetesen részleteiben csak alapos belgyógyászati vizsgálat tud pontosabb diagnózist mondani. Radiológiai (képalkotó) vizsgálat mellett nagyon fontos lenne egy pontos és teljes vérkép, a pajzsmirigy- (és egyéb) hormonokkal együttesen, valamint alapos belgyógyászati vizsgálat a csontfájdalom irányában. Az lehetetlen, hogy ennek nem lehet a nyomára bukkanni.

Reumatológiai, onko-hematológiai irányban is lehet továbblépni ha szükséges, ezt az alapvető adatok birtokában lehet majd eldönteni.

Kérem ezt ne hagyja annyiban, hiszen fiatal ember! A háziorvos ezen vizsgálatokra (egymást után) be kell utalja, talán a legfontosabb a képalkotókkal (CT, MR, izotóp stb.) nyert kép és a vérképből származó adatok, ezekkel lehetne elindulni.

Jobbulást kívánunk, és kitartást a vizsgálatokhoz!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához