Ezeket látta már?

Kruppos kisgyermek

2012.03.27. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

A fiam 3 éves és 2 évesen kruppos lett. Hála istenek azóta nem jelenkezet nála az ugatós köhögés. Akkor a gyerekorvos Rectodelt kúpot írt fel 2x1 2 napi adagolásban és abban a pillanatban be kellett adni a kúpot, ha jelentkezett a krupp, és így 2 nap alatt megkapta mind a 4 db kúpot. Kérdésem a következő. Nem sok egy kicsit ez a 4 db kúp egy 3 éves számára, mert azt hallottam, hogy 1 db maximum 2 db kúpot lehet adni a gyereknek. Nem-e lehet ebből valami hátránya, betegsége?

Válaszát előre is köszönőm.

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A krupp, pszeudokrupp sürgősségi helyzet, tehát itt gyorsan kell cselekedni, és erős hatású gyógyszerrel legyőzni a veszélyes "álhártyás gégehurutot".

A Rectodelt alkalmazási előírás megfelelő részét idézem Önnek:

"Gyermekpopuláció:

Akut indikációkban egyéb adagolási módokhoz viszonyítva sokkal könnyebben alkalmazható. A szokásos napi dózis 100 mg, azonban az állapot súlyosságától függően 5-20 mg/ttkg is adható naponta.

A kezelés időtartama:

Egyedi mérlegelést igényel a betegség súlyosságát figyelembe véve. Akut betegségekben a rövidtávú kezelés az elfogadott. Pszeudokrupp kezelésében a 100 mg-os kúpot alkalmazva 2 nap a maximális kezelési idő."

Tehát nyilván nem lehet hosszú távon adni, maximum 2 napig, de a kúp formában adott szteroid ennyi idő alatt gyors és erős gyulladáscsökkentést eredményez.

Más kérdés, hogy antibiotikum adása is szükséges lehet, tehát úgy értse, hogy a Rectodelt sürgősségi (akut) kezelés, és a gyermekorvos kell írjon antibiotikumot - ha azt szükségesnek látja.

A krupp lehet vírusos (alapban), de lehet rárakódott bakteriális fertőzés is.

Ajánlom cikünket is a kruppal kapcsolatosan:

http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/krupp-croup-egy-eletveszelyes-leguti-fertozes-107204.html

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz