Ezeket látta már?

Lyme-kór, diagnózis, kezelés

2011.04.11. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor!

Tavaly nyáron elkaptam a lyme kórt, amit idejében kezeltek antibiotikummal (Zinnat-ot, majd doxiciclint szedtem). Többször elvégezték a tesztet, minden esetben IgM pozitív IgG negatív, ill. kétes volt. Legutóbbi 2 tesztnél számszerűen meghatározták az ellenanyag mennyiségét. Tavaly novemberi minta eredménye: IgM 35,7U/ml. Februári minta : IgM 46,5U/ml. Kérem, hogy véleményezze a fent leírtakat.

Köszönettel várom válaszát.

Válasz:

A diagnosztizált Lyme-kór (Borrelia fertőzés) kezelése a megfelelő antibiotikumokkal történt. Az IgM-mel kapcsolatban idézünk Dr. Lakos András cikkéből:

\...IgM és IgG típusú antitesteket vizsgálunk. Az antitestválasz általában lassan (3-6 hét alatt) fejlődik ki, és a gyógyulás után is tartósan fennállhat. IgM-reakció nem mindig mutatható ki még a korai formákban sem. Az IgM-vizsgálatokban az aspecifikus reakciók kockázata nagy. Emiatt csak 3 hónapnál frissebb klinikai tünetek esetén van értelme a vizsgálat elvégzésének....\

Így ez nem tekinthető döntőnek, célszerű lenne a kezelő infektológus szakorvossal konzultálni újfent, hogy szükséges-e még folytatni a kezelést.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz