Ezeket látta már?

Magas koleszterin

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Egy vérvételen kiderült, hogy magas a koleszterinszintem (koleszterin 7,1 mmol/l, HDL 1.86; LDL 4,93). 30 éves nő vagyok, nem dohányzom, rendszeresen mozgok, nem étkezek zsírosan, testsúlyom normális és tudtommal nincs más betegségem. A háziorvosom azonnal gyógyszert írt fel (Delipid), hogy ezután ezt kell szednem. Kérdeztem más lehetőségekről, de azt mondta, csak a gyógyszer segít. Én viszont nem szeretnék életem végéig gyógyszert szedni anélkül, hogy más, kíméletesebb lehetőséget nem próbáltam ki. Mit tehetek? Egyáltalán normális, hogy egyetlen vérvétel után máris gyógyszert írnak fel? Milyen szakértőhöz, orvoshoz fordulhatok a problémámmal?

Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

A magas koleszterin alatt mindig az LDL, tehát a káros/kóros koleszterint szint a lényeges ilyen szempontból, tehát ami csökkentendő. Hogy miért, az lehet hogy evidens, de néhány szót azért engedjen meg erről.

A koleszterin szint magasabb volta teret enged az érfali zsírlerakódás számára (már előtte megjelenhetnek a szem körüli ún. xantómák, sárgás lerakódások), amelyekből plakk fejlődik, érszűkület, majd később érelzáródás alakul ki. Függően attól, hol található az ér (artéria) ez hosszabb távon okozhat infarktust (szív), stroke-ot (agy), vagy végtagi érbetegséget, trombózist.

Ezt nem ijesztésképpen írtam, sajnos ezek való tényeken alapuló megfigyelések.

Tehát hogy orvosa "azonnal" koleszterincsökkentőt írt fel, az jogosnak tekinthető. Már csak azért is, mert közkeletű, hogy diétával csökkenthető a koleszterinszint. Igen, de maximum 25%-ban. A koleszterin nagy részét a máj szintetizálja, vagyis ennek jelentős része genetikailag meghatározott, mit öröklünk.

Ezzel együtt nagyon helyes hogy az ismert kockázatokat kerüli, és igyekszik egészségesen élni, étkezni.

Ha mindenképpen külön szakértőt keres, ez a belgyógyász-lipidológus, azaz anyagcserebetegségekkel foglalkozó szakorvos lehet.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához