Mindenki ezt nézi most!

Magas szérum vas

2017.03.22. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy kell-e foglalkozni a magas szérum vas szinttel, ha nem minden esetben magas, azaz jelenleg 35,1 µmol/l, tavaly negatív volt, 2015-ben van egy negatív lelet és egy szérum vas 39,7 µmol/l (ez véradás után kb. 1 héttel mért érték), 2014 28,8 µmol/l és 2007-ben 27,8 µmol/l, sajnos OEP tévesen törölt tavaly a rendszerből, ez csak egy töredéke, nem őriztem meg a leleteket. Az orvosomnál nincs semmi előzmény a gépben. 39 éves vagyok, 164 cm és 57 kg. Fogamzásgátlót használok (hüvely gyűrűt), a menstruációm időben megjön, kb. 3 napig tart normál vagy kevesebb vérzéssel. Dohányzom. Az emésztésem problémás, reggel nem ürül rendesen, étkezések után rendszeresen, heves hasgörcs, hasmenés, ha módomban áll mosdóba menni, ha nem akkor szélgörcsök puffadás marad. A gyomorsavam gyakran a torkomat marja, csak végső esetben szedek be gyógyszert, viszont migrénem is igen gyakran van, arra viszont a munka miatt akár napi 6 gyógyszert is beszédek, ami tudom, hogy nem jó, és sok esetben csak rosszabb lesz egy idő után, de heti 3 napot is kiesnék emiatt a munkából. Ami pár hónapja zavaró újdonság, hogy nagyon sokat pisilek, ezért folyton kiszáradok, szomjazom és iszom és csak pisilek. Nehéznek érzem a veséimet, időnként fájnak, görcsölnek. Vizsgálatok folyamatban. A lábakban az erek fájnak, alsó lábszáram, a vádlim főleg, egyre gyakrabban görcsöl. Az izom összerándul és úgy marad, legutóbb 2 napig. Estére teljesen bedagadt előre felé is, vitaminhiány tudtommal nincs, magnéziumot szedek, kalcium dús az étrendem (kezdeti csontritkulás miatt) és hetente veszek még be plussz kalciumot is 1*2* (Calcium Sandoz). Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett, még így sem értem a végére. A lényeg, hogy lehet-e jelentősége az emelkedett szérum vasnak az esetemben vagy mellékes?

Köszönöm válaszát előre is!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az Ön szérum vas szintje csak kissé haladja meg a normális tartományt. Emellett a szérum vas szint akár napról-napra is ingadozhat. Az emelkedett vas szintnek jelentősége csak akkor lenne, ha jóval magasabb értékek mutatkoznának, illetve tendenciaszerűen hónapról hónapra konzekvensen emelkednének. A vasanyagcsere, szakszóval a "vasháztartás" megítéléséhez azonban egyéb vérvételi eredmények is szükségesek: teljes vaskötő kapacitás, látens vaskötő kapacitás, szérum ferritin, transzferrin, solubilis transzferrin-receptor.

Hasi panaszai kapcsán: egy hónapig tartó emelt adagú, rendszeres gyomorsavcsökkentő (PPI) szedésére van szükség. Emellett panaszai irritábilis bél syndromára utalnak, mely miatt háziorvosa tud gyógyszeres kezelést javasolni, ill. bizonyos tünetek, panaszok megléte esetén gasztroenterológiai szakvizsgálatra utalni.

Migrén: amennyiben a vény nélküli vagy receptköteles fájdalomcsillapítók nem használnak, neurológiai szakvizsgálat szükséges, ott van lehetőség a fejfájás további típusának pontos besorolására és adott esetben olyan szakorvosi javaslat kiállítására, mely speciális, a migrént nagyobb hatásfokkal szüntető gyógyszerek felírását teszi lehetővé.

Szomjazás, pisilés, izomgörcsök: amennyiben napi vizelete több, mint 3 l, felmerül egy ritka betegség, diabetes insipidus lehetősége. Amennyiben nem, panaszai alapján egyenlőre tanácsot nem lehet adni, javasolt a folyamatban lévő vizsgálatok eredményeinek összevárása.

Összefoglalva: a fenti panaszok, tünetek esetében az emelkedett szérum vas szintnek nincs jelentősége.

Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, belgyógyász, kardiológus, háziorvos

Forrás: EgészségKalauz