Hirdetés

Magas vérnyomás - alacsony vérnyomás?

#Belgyógyászat #kardiológia
2011.02.10. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Kérdés: 1990-től magas a vérnyomásom. Az elmult pár évben olyan alacsony lett hogy reggelente több alkalommal összeestem az utcán is akár. Azóta nem szedek vérnyomáscsökkentőt. Mi jön még ezután?

Hirdetés

Válasz:

Szolgasorsunk a vérnyomás...

Sok mindennel meg tud bennünket tréfálni saját vérnyomásunk. A legnagyobb veszély mindig a magas vérnyomás megléte, mert az különösebben jelentős tünetek nélkül is tud pusztítani a szervezetben, a szív-érrendszeri zavarokon túl a veseműködést, agyműködést, gyakorlatilag minden életfontosságú szerv működését érinti.

Tehát ha valóban volt/van magas vérnyomása, azt bizony kezelni kell. A magas vérnyomás terápiája általában - hangsúlyozom általában - többkomponensű, tehát azért adnak több (2- esetleg 3) gyógyszert, mert a különböző támadáspontú szerekből ilymódon kevesebb adható, és ezáltal a mellékhatás is kevesebb lehet.

Itt értünk el az Ön kérdéséhez - a "kritikusan" alacsony vérnyomáshoz. Természetesen más zavar is lehet a háttérben, esetleg vércukorszintzavar(?), koleszterinszint-emelkedés stb.

A vérnyomáscsökkentő abbahagyása semmiképpen nem okos megoldás. A járható út: a gyógyszer/eket felíró orvossal megbeszélni, hogy nagymértékű a vérnyomásesés - kivizsgáltatni a háttérben meghúzódó egyéb panaszokat, tüneteket (teljes vérkép, EKG lenne a minimum), és ennek fényében módosít/tatni a vérnyomáscsökkentő dózisát.

A magas vérnyomás megléte hosszú távon, ahogy írtuk is anginához, infarktushoz, stroke-hoz, veseelégtelenséghez vezethet, tehát érdemes és fontos is kezeltetni. A helyes gyógyszeralkalmazás és a megfelelő dózis azonban igen fontos!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés