Ezeket látta már?

Megmaradt csecsemőmirigy?

2011.10.24. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Panaszaim ... kezdődtek, fizikai aktivitásra, főként futásra mellkasi, szegycsonti nyomás, fájó érzés, amely volt, hogy több napig fennállt, függetlenül attól, hogy akkor volt-e bármiféle terhelés. Kardiológia negatív, vérkép negatív, myasteni vizsgálat negatív (fáradékonyság miatt voltam). CT kimutatta, hogy tyhmus persistensem van a felső mediastumban. Gastro vizsgálat során refluxot állapítottak meg, ami ugyan állhat a fájdalmam hátterében, de ha meg is oldaná a gondot, még mindig ott van a kérdés, hogy mik kezdjek azzal a "vmivel" ami a mellkasomban van. Ugyanis szövettani mintát nem tudnak venni és az is elképzelhető, hogy az nem csecsemőmirigy,hanem zsírcsomó, vagy akár daganat. Az egyik orvos a csecsemőmirigy jóindulatú daganatát írta a diagnózis rublikába. Elkezdtem szedni a savcsökkentőt, ami lehet, hogy hat, de ugye a kérdés adott, mit kezdjek a tymussal...ha egyáltalán az.?Mi lenne a legmegfelelőbb lépés?

Válasz:

A CT leleten kimutatott és "thymus persistens"-ként leírt jelenség valóban a csecsemőmirigy meglétére utalhat, ez felnőttkorban ritka, de előfordul, jóindulatú mellüregi (rekesz) daganatként sorolják be.

(Megjegyzés: a myasthenia vizsgálat is ezzel kapcsolatosan történt.)

A reflux ettől független lehet, ha a gyógyszerhatásra csökken akkor főként.

A csecsemőmiriggyel, vagy annak jellemzett képlettel fel kellene keresnie klinikai endokrinológus szakorvost, ebben ő tud javaslatot adni, illetőleg, ha esetleg mégsem ez húzódik meg a háttérben, akkor javasolni fogja a továbblépés irányát.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz