Ezeket látta már?

Mellrákkal diagnosztizáltak tavaly. A negyedéves kontrollon kérhetek low dose CT-t? Az orvos válaszol

ct

Tisztelt Orvosok!39 éves, tavaly augusztusban mellrákkal diagnosztizált nő vagyok, jelenleg tünetmentes. Nem szedek rendszeresen semmilyen gyógyszert, nincs más alapbetegségem. A daganat típusa tripla negatív, a KI67 érték: 90%.

A kérdésem a rendszeres jelenleg (negyedévenkénti) mellkasi-, hasi és kismedencei CT vizsgálatra irányul. Van-e lehetőség a "hagyományos" CT vizsgálat helyett a kisebb dózissal működő úgynevezett "low-dose" ct vizsgálatra, (akár magán úton) illetve, hogy ugyanazt a részletességű képet tudja-e adni? Azt olvastam, hogy ezt a típusú ct-t főképp tüdőrák esetén használják. Onkológusommal a kérdéses vizsgálatig már nem tudok erről egyeztetni, ezért fordulok önökhöz. Tudom, hogy indokolt a szoros nyomonkövetés a daganat agresszív típusa miatt, de nagyon aggódom, hogy ezek a sugárdózisok nem okoznak-e újabb bajt, és ha van lehetőség kisebb sugárzásnak kitenni a szervezetem, akkor mindenképp szeretném megpróbálni. A képalkotó vizsgálatokat időnként kiegészítem signatera vérteszttel is. Eddig 2 alkalommal csináltattam meg, mindkétszer negatív lett.

Nagyon köszönöm a felbecsülhetetlen értékű segítségüket!

Üdv! Indokolt a rendszeres CT ellenőrzés, a vizsgálat elmaradása nagyobb rizikó, mint amit a sugárterhelés jelent. A low-dose CT vizsgálat az Ön esetében nem ad elég pontos információt, előfordulhat, hogy nem mutat ki vagy nem elég pontosan olyan elváltozást, amely a hagyományos technikával készült vizsgálaton ábrázolódik, ezért ki kellene egészíteni még egy sugárterheléssel járó vizsgálattal. Indokoltak azok a CT vizsgálatok, amikre elő van jegyezve, fogadja el őket nyugodtan.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol