Ezeket látta már?

Mennyi tehéntej egészséges egy kisgyereknek? Az orvos válaszol

tej, gyerek, növényi tej, tejivás

Tisztelt Orvosok! Kisgyermekek tehéntej fogyasztásával kapcsolatban szeretném a véleményüket, tanácsukat kérni.

Két kislányom van, a nagyobbik 2,5 éves, a kisebbik múlt héten töltötte az 1 éves kort. Mindketten időre születtek, egészségesek, nincs ismert érzékenységük, allergiájuk sem, fejlődésük is mindig rendben zajlott. Nagyobbik lányomat 13 hónapos koráig igény szerint szoptattam, ám addigra már terhes voltam a második gyermekünkkel, és elapadt a tejem, így onnantól kb. 15 hónapos koráig tápszert kapott, majd fokozatosan áttértünk a tápszer helyett a tehéntejre. Azóta is reggel és este tehéntejet kap (reggel kakaó formájában, este pedig 2 adagolókanálnyi Milupa vaníliás tejital porral "sűrítve"). Összesen 600 ml adagot kap így, két részletben.

Kisebbik lányunknál úgy alakult, hogy kb. 2 hónapos korától kizárólagosan tápszeres lett. Eleinte BEBA OptiPro HA1 tápszert kapott, de állandó hasfájás és nehezített székelés miatt Milumil Komfort HA tápszerre váltottunk az orvos javaslatára, amit azóta is panaszmentesen fogyaszt, összesen napi kb. 550 ml-t, már csak reggel és este. Tehéntejet már kapott étellel, panaszt nem okozott neki, önmagában viszont még nem itta.

Az 1 éves státuszon érdeklődtem a védőnőnél, hogy mikor érdemes /lehet kiváltani a tápszert tehéntejre, tekintve, hogy a nővére nagyjából 15 hónapos korától kezdve azt kap napi ajánlott minimum mennyiségű tejalapú étkezés gyanánt. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy lehetőleg minél kevesebb tehéntejet kapjanak, ne is napi szinten, a benne található szteroidok, és egyéb gyógyszerek miatt, így a kicsinél a tápszert igyekezzünk minél tovább fenntartani, valamint a nagyobbik lánynál, ha elfogadja, akkor szintén tápszerrel/tejitallal folytassuk inkább.

Szeretném megkérdezni Önöket, hogy ennek valóban mennyi a valóság-/veszélyalapja? Illetve, amennyiben nem a tápszert preferálnánk hosszútávon, milyen más alternatíva van? Érdemesebb megbízható forrásból házi tejet szerezni, vagy valóban jobb a tápszer?

Sajnos a legutóbbi látogatáskor a gyermekorvost elfelejtettem megkérdezni, és legközelebb júniusban megyünk hozzá a kicsivel, addig viszont tanácstalan vagyok, leginkább a nagylány napi tejfogyasztását illetően.

Szíves segítségüket hálásan köszönöm!

Megbízható, házi tej-jó ötlet. Tápszer nem nagyon javasolt 1 éves kor után, főleg a CH tartalma miatt.

Növényi "tejek" alacsony kalória és Ca tartalmúak, ezért nem javasolt.

Az igaz, h a túlzott a tehéntejfogyasztás sem előnyös. 600 ml sok natív tejből, 400 ml több ne legyen, inkább joghurt, ivójoghurt.

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan gyógyulhat gyorsabban a vérömleny? Az orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol