Ezeket látta már?

Myoma

2011.06.30. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor ÚR!

... éves vagyok.

Most voltam nőgyógyászati vizsgálaton,és az ultrahang leletem nem a legjobb lett.

Ut.hátsó falában egy az üreget is éríntő 13x17mm-es intramurális myomagóc látható.Jo.ov:38x29mm benne egy 27mm.-es cysta.Bo.ov:28x17mm norm.

Kérdésem,kellene aggódnom,esetleg felszívódhat-e vagy sem?A rendszertelen menstruáció miatt,

Vérvételt kért az orvosom,amelynek nem jött még meg az eredménye.

Előre is köszönöm szépen a válaszát.

Válasz:

Aggodalomra semmi oka.

A myoma jóindulatú daganat, nem válik rosszindulatúvá. Jelenlegi mérete műtéti megoldást nem igényel. Az idő teltével növekedhet,de nővekedése általában lassú. Évenkénti ellenőrzése általában panaszmentes esetben elegendő.Mivel a méhüreget érintően helyezkedik el, vérzészavart-rendszertelen vérzés,elhúzódó menstruáció-okozhat. Ebben az esetben kezelést igényel,amely elsősorban gyógyszeres kezelés. Ennek sikertelensége esetén kisebb műtéti beavatkozás-méhkaparás,méhtükrözés/Hysteroscopia/általában eredményes.

A petefészek ilyen méretű cystái általában a petefészek működési zavara következtében kialakuló úgynevezett funkcionális ciszták. Spontán felszivódhatnak. Ennek ellenőrzése néhány hónap múlva, egy menstruáció után esedékes.

Amennyiben vérzészavart okoz, elsősorban fogamzásgátló szedése célszerű - ez a felszívódását is segítheti. Tartós fennállása esetén műtéti megoldás jön szóba,elsősorban hastükrözés/laparoszkópia/ útján.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához