Növeli a szív- és érrendszeri kockázatot az óraátállítás

#élethossz
2016.03.24. Módosítva: 2017.10.25.

Svédországban és Amerikában is kimutatták, hogy az óraátállítás utáni hétfőn és kedden, az első munkanapokon körülbelül tíz százalékkal emelkedik a szívrohamok száma.

Minden, ami az "alvásidőnkbe gázol", az növeli a szív- és érrendszeri kockázatot. Különös, hogy hétfőnként történik óraátállítás nélkül is a legtöbb stroke és szélütés. "Amikor elkezdünk dolgozni, meglátjuk a főnököt, ez érdekes módon egy olyan stressz, amitől néhányan infarktust kapnak", többen, mint máskor - fogalmazott. Kiss Róbert.

Az egészséges szívű embereknél, különösen a nőknél a nagy stressz is képes olyan koszorúérgörcsöt okozni, amely akár infarktushoz is vezethet. Páldául földrengés idején egy óra alatt annyi infarktusos ember kerül kórházba, mint máskor 10-14 nap alatt.

A szakember kifejtette: az infarktus jellemzően heves mellkasi fájdalmat jelent, amely a mellkas közepén vagy a bal karba kisugározva jelentkezik. Ilyenkor az ember rosszul érzi magát, verejtékezik, hányingere lehet vagy eleshet. Nem feltétlenül jelentkezik azonnali szívmegállás, de azzal is folytatódhat. Ilyenkor meg kell nézni a nyaki ütőeret, azt, hogy lüktet-e, az érintett vesz-e levegőt, ha egyik sincs, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést és azonnal mentőt kell hívni. Így nagyon sok embert, Magyarországon akár naponta hetven embert meg lehetne menteni - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Alvászavar: út a depresszió felé

Az óraátálítással egy órát lehet nyerni, ám ez mentális betegséget idézhet elő, beleértve a bipoláris rendellenességet és a szezonális érzelmi rendellenességet (SAD), amelyet téli depressziónak is neveznek.

  • Egy dán vizsgálat 11% -os növekedést mutatott a depressziós esetekben az óraátállítás után. Az esetek száma 10 hét elteltével fokozatosan csökkent.
  • Egy ausztrál tanulmány szerint a férfi öngyilkossági arányszámok a tavaszi és a őszi időeltolódás után nőttek.

Átmeneti időszak - hogyan lehet átvszészelni az alvászavart?

Annak ellenére, hogy a cirkadián ritmus megzavarása komoly hatásokkal járhat, a legtöbb tanulmány úgy találja, hogy az óraátállítást követő napokon általában az érintettek túljutnak a nehezén.

A Facebook-os jelentés alapján elmondható, hogy az óraátállítást követően többen mondták azt, hogy "fáradtak". Azonban sok Facebook felhasználó arról számolt be, hogy "boldognak" és "csodálatosnak" érezte magát - talán a hosszabb alvás hatása.

Több alvás = jobb egészség

Ahogy az 1 órás alvás vesztesége tavasszal negatív hatással lehet, az 1 órás plusz alvás pozitív hatással is rendelkezhet őszhet.

  • Hétfőn az óraátállítást követő átmeneti időszak után az őszi szívinfarktus száma csökken.
  • Sőt, Kanadában még az autóbalesetek száma is csökken.

"Túlélő tippek" az óraátállításhoz

A fáradtság negatív hatással lehet a termelékenységre, a koncentrációra és az jó közérzetre. Van néhány egyszerű módja annak, hogy könnyebben legyőzze

  • Állítsa be a riasztást, hogy a szokásosnál valamivel korábban ébredjen a pénteki és szombati napokon. Ez majd megkönnyíti a hétfő reggeli felkelést.
  • Egészségesen kell reggelizni, ez kulcsfontosságú dolog. A nap első étkezése üzeni meg a testnek: ideje felkelni.
  • Ha teheti, menjen el sétálni. A fény, különösen a napfény segít a test órájának beállításában.
  • Ha van gyermeke, segítsen neki átállni úgy, hogy minden nap az óraátállítást megelőző héten az ágyba dugja egy kicsivel előbb.
Forrás: MTI