Ezeket látta már?

Reflux, B-vitamin, alkohol

2012.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Refluxos vagyok és erre nolpaza 40mg-t kapok. A kérdésem az lenne, hogy a nolpaza betegtájékoztatóján azt írja, hogy "A Nolpaza tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható ha B-vitamin tatalmú készítményt szed." Ez azt jelenti, hogy multivitamint se szedhetek be?Vagy azt lehet nyugodtan mellette szedni?A másik kérdésem pedig az lenne, hogy nem soká lesznek baráti összejövetelek,születésnapok,ünnepségek és ott ugye alkohol szokott fogyni..refluxosként milyen alkoholt ihatok(természetesen nem nagy mennyiségben) amitől még nem leszek rosszul? Válaszait előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

1. Nolpaza és B-vitamin:

Csökkentheti a B12-vitamin (csak ennek a) felszívódását. Tehát itt arra céloznak, akinek fennáll e vitamin felszívódási zavara, hogy az tovább romolhat.

2. Reflux és alkohol

Refluxbetegség és/vagy fekély mellett egyébként sem célszerű az alkoholfogyasztás: a tömény italok maró hatása miatt, illetve sör esetén a magas szén-dioxid tartalom, buborékképződés, felböfögés miatt. A borok pedig savasítanak... Tehát leginkább nem kellene alkoholt fogyasztani, ha abszolút nem kikerülhető, akkor csak igen csekély, "látványszintű" mennyiségben.

Mindez fokozottan igaz, ha éppen aktív fázisban van a refluxbetegség.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához