Ezeket látta már?

Röntgen eredmény

2017.04.14. Módosítva: 2017.04.23.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr/Doktornő!

Az alábbi lelet kiértékelésében kérném szíves segítségét.

A C-Th-L csigolyatestek magassági átmérői megtartottak, a záróelemek épek.

A peremszéleken spondylosisos csőrképződés. A C V-VI, szemközti dorsalis peremén is nagy csőrök láthatók, a C V. porckorongrés felére keskenyedett. Nyaki borda nem észlelhető.

Az alsó thoracalis szakaszon is kissé kifejezettebb spondylosisos peremlerakódások láthatóak.

Az L IV. csigolya kb. 10 mm-t ventral felé csúszott. A peremszéleken mérsékeltebb sponylosisos felrakódások. Az L. IV-V. porckorongrés kissé keskenyebb.

Mindkét oldali csípőizületben mérsékelt arthrosis. A sacroiliacalis ízületek norm. szélesek. Jobb oldalon a csípőtányér mellett lateralisan 34,6x19 mm átmérőjű meszesedés látható.

Vélemény: Spondylosis univ. Discophatia C V., L IV-V. Spondylolistesis L IV. Coxarthrosis min. grad. l.u.

Köszönettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Önnek szinte az egész gerince elmeszesedett. A nyaki 5. csigolya porckorongja felére megkeskenyedett, így komoly fájdalmai lehetnek a nyakán, fején. A háti alsó csigolyákon erősebb a meszesedés, ez is okozhat fájdalmat. Az ágyéki 4. csigolya 10 mm-t, vagyis 1 cm-t előre csúszott, ugyanitt a 4.-5.porckorongrés is keskenyebb, így itt is komoly fájdalmai lehetnek. Ehhez még hozzájárul a két oldali csipőizületi meszesedés......

Javaslom, hogy minél előbb keressen fel egy gerincsebészt ill. orthopéd sebészt a kezelések, illetve az esetleges műtétek céljából.

Üdvözlettel: Dr. Nagy András, szebész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz