Ezeket látta már?

Sokízületi gyulladás, autoimmun zavar?

2011.04.04. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértők !

... éves ülőmunkát végző nő vagyok. Kb. 1 évvel ezelőtt kezdődtek el azok az izületi / vagy ideg? / panaszaim, ami miatt most írok. Időről időre heveny fájdalmakkal küszködök, de mindig más- más helyen: váll, csípő, hüvelykujj, boka, stb., amelyek 1-2 napos gyötrődés után olyan hirtelen múlnak el, ahogy jöttek.

Amikor fáj valamim, Flector tapaszt és Algoflex-et használok egyszerre, és ezek segítenek is. A vérképemen is látszik, hogy valami állandó enyhe gyulladás van jelen a szervezetemben-ezt mindig mondják is az orvososk.

A kérdésem az, hogy az egyre gyakrabban fellépő tüneteimmel melyik rendelést keressem fel?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Válasz:

A részletesen leírt panaszok és tünetek alapján a szervezetében bújkáló "enyhe gyulladás" különböző helyeken lévő ízületeken jelentkezik, tehát valamilyen autoimmun, reumatikus folyamatra utal.

Miután az izmok, inak és ízületek betegségeivel, eltéréseivel a reumatológia foglalkozik, ezért mindenképpen célszerű és javasolt a reumatológiai szakrendelés felkeresése, és annak megemlítése is, hogy a panaszok már tartósan fennállnak, illetve vissza-visszatérnek. A reumatológia foglalkozik (legalábbis részben) az autoimmun eredetű betegségekkel is. (e betegségek a szervezet fokozottabb immunműködése következtében alakulnak ki, amikor saját szerveket, szöveket ismer fel idegenként, és azok ellen termel antitesteket).

A helyi kezelés és fájdalomcsillapítás természetesen fontos, de ez esetben bizonyosan kevés, tehát mielőbb forduljon a szakorvoshoz.

Jobbulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz