Ezeket látta már?

Stanazolol alkalmazása, mellékhatások

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Harmincas férfi vagyok. Rendszeresen járok kondizni immár 15 éve.Tizenéves és lázadó,önfejű koromban beszedtem 900 szem danabolt,majd 500 szem stanozololt,persze több részletben (8 hetes periódusokban közte 3 hónap pihenővel,danából 6 szem volt a maximum,stanából 5 szem) és most nagyon aggódom,hogy esetleg okozott valami károsodást a szervezetemben.

Az lenne a kérdésem,hogy kijöhetnek-e a későbbiekben (a fogyasztástól számított 14 év után) mellékhatások(rák),vagy azóta már regenerálódott a szervezetem.Mostanság voltam nagylaboron,és az értékeim határértéken belüliek voltak.Potenciális gondjaim nincsenek,bár az elmúlt időszakban 2 szer is volt gáttáji diszkomfort(égő) érzésem,ami egy-két napig tartott.Elképzelhető,hogy felfázás okoz ilyen jelegű panaszokat a prosztatát illetően,vagy megnagyobbodott a prosztatám a gyógyszerektől? Továbbá azt kérdezném,hogy van-e félnivalóm a jövőt illetően,mert jövőre gyermeket tervezünk,és nem szeretném,ha lenne valamilyen rendellenessége miattam.

Köszönöm!

Válasz:

Nagyon jól tette, hogy írt a stanazololról. E hasábokon egyszer ki kell ezt részltesebben beszélnünk.

A stanazolol anabolikus szteroid, a testosteron férfihormon egyik származéka. Terápiás értelemben csak és kizárólag a következő javallatai elfogadottak:

1. Androgénhormon-hiányos férfiakon (pl. hereműködési zavar, herehiány), hormonpótlásra,

2. Igen ritka, speciális vérszegénységben, amely reagál e hormonra,

3. egyes országokban engedélyezett a szervezet általános leromlása, leépülése esetén, mint pl. súlyos baleseteket, traumákat követő állapotok.

A testépítésban való alkalmazása orvosilag, éa gyógyszerhatóságilag nem elfogadott.

Sajnos a mellékhatásaik nem túl biztatóak, tekintsünk bele, mindkét nemnél.

Krónikus (hosszantartó) alklamazás esetén:

Szexuális zavarok:

nőkön mensturációs zavar, szőrösödés, clitoris-túlnövekedés, akne, kopaszodás. Férfiakon impotencia, prosztatamegnagyobbodás, kopaszodás, herék sorvadása.

Belszervek: korán jelentkező szív-érrendszeri zavarok, (vérnyomásemelkedés, balkamra-megnagyobbodás), májkárosodás.

Mivel negatív hatásai a szív-érrendszert és a májat érintően is elég összetettek, javasolt lenne az Ön számára egy igen alapos belgyógyászati vizsgálat, valamint teljes vérkép, hormontükörrel. Amennyiben a vérképe a teljes májfunkcióra is kiterjedt, akkor rendben, de a hormonokat, és a tumor-markereket meg kellene nézetni.

További érdeklődése számára küldök egy linket a Toxnet nemzetközi adatbázis egyik cikkére:

http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/r?dbs+hsdb:@term+@rn+@rel+10418-03-8

Célszerű lenne mielőbb elvégeztetnie a kivizsgálást, tekintve a terveiket a jövőre vonatkozóan!

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz