Ezeket látta már?

SÜRGŐSSÉGI EGYPERCES No.5.

Sürgősségi: ilyen tüneteknél ne halogasson! Vakcinainfó - Az orvos válaszol

baleset, sérülés, rovarcsípés, ájulás, eszméletvesztés, mérgezés, sürgősségi, SBO,

Mikor indokolt a sürgősségi osztály felkeresése? Sorozatunkban a "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" csoport egyik orvosa kalauzol el érthető és átlátható módon az SBO működésével kapcsolatban a páciens szemszögéből.

A sürgősségi egyperces első 4 részét itt olvashatja el:

 1. Ezeket gondolja át, mielőtt a sürgősségire rohan - a magyar orvos tanácsai
 2. Sürgősségi ellátás - ne menjen el hiába! Mikor keressük fel az SBO-t 
 3. Hasi panaszok: mikor keressem fel a sürgősségi osztályt? Az orvos váalszol
 4. Stroke felismerés egyszerűen, BAKI-val

Fulladás, nehézlégzés

Erősebb fizikai vagy lelki megterhelés hatására mindnyájan átéltük már, hogy nehezebben kapunk levegőt, úgy érezzük, nem tudjuk teleszívni a tüdőnket. Probléma akkor van, ha ez nyugalmi helyzetben jelentkezik vagy nem szűnik pihenésre.

Hirtelen kialakuló vagy gyorsan romló fulladásos panaszok esetén lehet indokolt a sürgősségi osztály felkeresése. A mellkasi fájdalomhoz, szívdobogásérzéshez hasonlóan ezt a panaszt is előidézhetik pszichés problémák, pánikzavar, így ebben az esetben se lepődjünk meg, ha ezt a diagnózist kapjuk.

Rovarcsípés, allergiás reakció

A nyári időszakban különösen gyakoriak a különféle rovarcsípések. Az ismert allergiákat leszámítva nem kell ilyenkor különösebben aggódni, csak a csípés ténye miatt nem kell orvoshoz rohanni. Itt kiemelném, hogy a kullancs eltávolítása sem a sürgősségi osztály feladata (és nem is orvosi feladat egyébként). Az általános teendőkkel kapcsolatban a rovarcsípéssel kapcsolatos egypercesünket érdemes elolvasni.

Forduljunk orvoshoz, ha a méh- vagy darázscsípés a száj, az orr környékén, vagy a nyakon történt!

Mentőhívás, sürgősségi osztály felkeresése allergiás reakció esetén indokolt (ez nemcsak rovarcsípésekre, hanem egyéb allergének - pl. ételek, gyógyszerek által provokált reakcióra is érvényes).

Ennek tünetei lehetnek az allergén szervezetbe jutását követően fél órán belül jelentkező:

 • légzési nehezítettség, sípoló légzés, rekedtség, torokban gombócérzés,
 • duzzanat, dagadás az arcon, ajkakon, nyelven, szemek körül, esetleg a végtagokon,
 • hasi görcsök, hányinger, hányás, hasmenés,
 • szédülés, eszméletvesztés.

Mérgezések

Leggyakrabban vegyszerek és különféle növenyek okoznak mérgezést. Bármilyen vegyszert használunk, lehetőleg mindig nyissunk ablakot, gondoskodjunk a jó szellőzésről! Lehetőleg a saját flakonjában tartsuk a vegyszereket, és úgy helyezzük el őket, hogy gyermekeink semmi esetre se férjenek hozzá!

Ha valamilyen vegyszer vagy növény került a szervezetünkbe, és bizonytalanok vagyunk, hogy ezzel szükséges-e orvoshoz fordulni, bátran hívjuk a 24 órában elérhető, ingyenes Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot a 06-80/201-199 telefonszámon! Mindig készséggel segítenek, hogy adott esetben van-e teendő.

Gyermekekkel kapcsolatban pedig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet toxikológiai részlegét kereshetjük a 06-1/333-5079 számon.

Fontos még megemlíteni, hogy a hánytatás kifejezetten veszélyes tevékenység mérgezések esetén, SOHA NE HÁNYTASSUK a mérgezett beteget. Ha gyomormosás szükséges, és kivitelezhető, azt majd a sürgősségi osztályon megcsinálják. Tej itatása is teljesen felesleges.

Bár nem kifejezetten mérgezés, de itt említeném meg a lenyelt idegentesteket is. Sürgősségi osztály felkeresése akkor indokolt:

 • ha szúrós, hegyes tárgy,
 • elem
 • vagy több mágnes került lenyelésre. Itt külön kiemelném, hogy az elem lenyelése életveszélyes, ezért teljesen panaszmentes esetben is azonnal induljunk a sürgősségi osztályra, illetve akkor is, ha bizonytalan, hogy az elem lenyelésre került-e vagy sem (gyermekeknél előfordul).
 • Ha bármilyen idegentest lenyelését követően erős hasi fájdalom, hányás, véres vagy fekete színű széklet jelentkezik, szintén keressük fel az SBO-t!

Pszichiátriai kórképek

Pszichés problémákkal akkor szükséges felkeresni az SBO-t, ha a beteg viselkedése önmagára vagy másokra közvetlen veszélyt jelent.

Mozgásszervi panaszok

Fájdalomcsillapítóra nem reagáló, hirtelen kezdetű fájdalom esetén a háziorvosi ügyelet vagy a sürgősségi osztály is tud segíteni az akut fájdalomcsillapításban, de kivizsgálást, hosszútávú kezelést nem tud biztosítani. Ezt háziorvos által irányítottan, reumatológiai vagy ortopédiai szakrendelés felkeresésével lehet megindítani.

A sürgősségi osztály mihamarabbi felkeresését indokolja, ha:

 • a derékfájdalomhoz vizelet- vagy széklettartási/indítási problémák,
 • vagy valamelyik alsó végtag gyengesége társul.

Balesetek, sérülések

A sürgősségi osztály felkeresését indokolhatja:

 • mélyre hatoló, roncsoló sérülés,
 • fejsérülést követően kialakuló fokozódó fejfájás, hányás, zavartság, eszméletvesztés, vagy ha a fejsérült véralvadásgátló gyógyszert szed,
 • a sérült végtag deformitása, duzzanata, mozgáskorlátozottsága.

Nagy erejű közlekedési balesetet, több, mint 2 méter magasról történő leesést követően szintén felmerül a mentőhívás szükségessége.

Ezzel a blokkal zárnám a sürgősségi osztály felkeresését indokló állapotok bemutatását. Remélem, tudtam segíteni, és azt is remélem, hogy ezen információk birtokában Önök is próbálják majd segíteni a sürgősségi osztályon végzett munkánkat.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol