Ezeket látta már?

Szédüléses tünetek, panaszok

2010.11.29. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Hetek óta állandósult szédelgéseim vannak, ami bármilyen helyzetben és tevékenység közben előjön. Időnként jobban megszédülök (pár másodpercig forog velem a szoba) és időnként olyan érzésem van, mintha enyhén szédelegnék. Képernyő előtt dolgozom és az is megfordult a fejemben, hogy esetleg a szemem miatt tapasztalom a tüneteket, mert pár hónapja messzebbre kell tartanom pl.az újságot is ha olvasok, mert szinte bántja a szememet a közelség.

40 éves múltam, a vérnyomásom mindig alacsony volt, igaz, mostanában nem mérték. Áprilisban, egy céges eü.szűrésen a vesém és májam között egy kb.diónyi hemangiómát mutatott az uh, ami, ha jól tudom érfal tágulatot jelent. Előfordulhat, hogy az érrendszeremmel, vérnyomásommal függhet össze az állandó szédelgés? Vagy netán a szememmel? Tudom, hogy "látatlanban" nehéz tippelni, de bennem már az agydaganat lehetősége is felmerült.

Köszönettel:

Válasz:

A szédülésnek számos oka lehet, igazából tünet, és sokféle alapbetegség tüneteként jelenhet meg, mint igen kellemetlen kísérőjelenség. Nézzünk néhány támpontot mindehhez:

- Vérnyomásproblémák. Az alacsony vérnyomás önmagában is generálhat szédülést, esetleg a hirtelen felkeléssel együtt (ortosztatikus hipotónia).

- Szemészet: itt inkább a látáserősség romlása a jellemző a számítógépes munkakörökben, nem annyira a szédülés.

- Nyaki problémák: ez lehet egyrészt egy egyszerű kopás, ahol a nyaki csigolyák kopása, elmeszesedése következtében kísérőtünetkén jelentkezik a forgó szédülés, vagy lehet ún. vertebrobatiláris szindróma, ami a nyaki keringéssel is kapcsolatos

- Belső fül zavarok: néhány levéllel ez előtt írtunk egy betegtársának éppen a forgó szédülés kapcsán egy hosszabb elemzést, tehát lehet hogy a belső fülben lévő szemcsék okozta elmozdulás, izgalom stb váltja ki a szédülést.

Mindenképpen neurológiai (a fül esetén otoneurológiai) vizagálatra lenne szüksége, tehát ehhez kellene beutalást kérni. Amennyiben nyaki gerinc eredetűek a tünetek, akkor reumatológiai konzultáció (is) szükséges lehet!

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz