Ezeket látta már?

Szemhéjcsüngés, ptosis

2011.02.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt doktor úr!

Ötvenes vagyok. Kb. két éve tapasztalom, hogy a szemhéjam lecsüng. Látóterem minimális, olyan érzés, mintha görcs húzná össze. Szemészorvos nem talált semmi rendelleneset.Két alkalommal kaptam botulinum toxin nevű injekciót, 5 hónap eltéréssel.Ez valamennyit javított, de csak minimális ideig. Voltam MRI, és CT vizsgálaton, de semmi rendelleneset nem mutatott. Gyakran vagyok feszült, rosszul alszom.

Két éve járok orvosokhoz, de nem tudják megállapítani mi okozhatja ezt e rendellenességet.

Voltam psychiátrián, ott sem mondtak semmit, nyaki Dopler vizsgálaton 10% meszesedést tapasztaltak a jobb oldalon. Látásom egyébként jó, csak a szememet nem tudom nyitvatartani, ez a bizonyos görcs összehúzza.

Neurológiai vizsgálaton a következőt írták: neuromuscularis transmissio zavarára utaló elektrofiziológiai eltérés nincs.

Tudom hogy így látatlanban nagyon nehéz bármit is mondani, de végső elkeseredésemben várom mielőbbi válaszát.

Válasz:

Írunk néhány sort általában a szemhéjcsüngésről.

Szemhéjcsüngés (ptosis)

A felső szemhéj állandó csüngése okozza a panaszt, ennek oka a szemhéjemelő izom hiányos/ azaz alulműködése. Lehet veleszületett panasz, oka a szemhéjemelő izom hiányos fejlődése. Amennyiben nem veleszületett, hanem ún. szerzett, a ptosisok oka lehet: agyidegbénulás, sérülés, gyulladás, szemüregi kórképek, mérgezések, általános fertőző betegségek. Megoldása műtéti, általában a szemhéjemelő izom megrövidítését végzik, mellyel a normálhoz hasonló emelő hatás alakul ki.

Ez természetesen egy általános leírás, nyilván szemészeti és neurológiai szempontból is meg kell vizsgálni mindezt, ahogy Ön írta ez lényegében megtörtént. Ami jó hír, hogy neurológiai eltérés nincsen, tehát nem áll a háttérben valamilyen idegrendszeri betegség ezek szerint.

A korrekciós műtétet, amennyiben ez felmerül, meg kellene beszélni a szemész szakorvossal.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához