Ezeket látta már?

Szemszárazság

Kérdés: Tisztelt Dr. Úr!

8 hónapja volt lézeres szemműtétem, korábban szemüveget hordtam (kontaktlencsét sosem). A látásom most teljesen jó. A gondom, hogy a szemem időnként igencsak kiszárad - korábban ez állandó jelenség volt, használtam műkönnyet, aztán fokozatosan javult a helyzet, kinti fényben rendre magától "bekönnyezett", így szinte elhagyhattam a műkönny használatot. A tél közeledtével viszont egyre többet kell ismét beltérben lenni, és kezd megint szárazabbá válni - viszont nem akarok visszatérni a műkönny használatra. Mit tehetek? Próbaként néhány szem konyhasót ejtettem a szemembe, ettől igen jól kikönnyezte magát, és nem vagy csak enyhén és rövidebb időre pirosodott be - Lehet a sóhasználattól bajom? Úgy tudom az emberi könny is tartalmaz sót.

Válasz:

A szemszárazság oka lehet konkrétan a szemet érintő külső ártalom, lehet esetleg a könnyutak zavara, esetleges elzáródása, vagy lehet autoimmun eredetű betegség is a háttérben, az ún. Sjögren szindróma.

Javaslom, hogy konyhasóval ne kísérletezzen azért.

Ami célszerű lenne: a műkönny alkalmazása, mert a szemet nedvesen kell tartani, ezen kívül pedig egy szemészeti és egy immunológiai vizsgálat, a jelzett esetleges autoimmun betegség fennállásának kiderítése céljából.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához