Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szívbeteg édesapám nyugtatóra issza a pálinkát. Mit tehetek ellene? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

alkoholizmus

Tisztelt Orvosok! 72 éves édesapám már tini kora óta issza az alkoholt, kedvence a pálinka.

Az első komolyabb betegsége most nyáron volt, mikor 10 napot kórházba került szívgyengeség miatt, majd fekvőbeteg volt 2 hónapot. A gyógyszeres terápiának és gondoskodás hála ebből felépült annyira, hogy eltotyog a lakásban és ellátja magát.

Mivel sajnos alkoholfüggő, újév előtt egy kollégája megkínálta pálinkával, és mivel nem ismeri a mértéket, 2 napig ivott. Eddig is gyengék voltak az idegei, de azóta kibírhatatlanul ingerlékeny, kiabál, káromkodik, mérges és láthatóan leépült.

Tegnap voltunk pszichiáternél, aki mindent szépen, érthetően elmagyarázott neki, hogy az életével játszik, ha a gyenge szívére, és most már a kapott nyugtatóra alkoholt iszik. Kapott nyugtatót, kedélyjavítót, reménykedünk a hatásában.

A kérdésem a következő: édesapám jelenleg cselekvőképes, beszámítható ember, tehát joga van meginnia a pálinkát - tehetek én, mint a lánya és a rokonság bármit még az ellen, hogy megakadályozzunk egy közelgő lehetséges tragédiát? Beszéltem vele én, a rokonság, orvos. Egyedül él, és valahogy megtalálja a módját, hogy pálinkát találjon.

Sajnos nagyon rövid a válaszom: semmit nem tud tenni. Pontosabban: amit tenni tud, azt már a fenti sorokból is látom, hogy megtette. Nagyon nehéz tudatosítani és érzelmileg elfogadni, ha a hozzátartozónk minden igyekezetünk ellenére önpusztító életmódot folytat, de egy ponton túl sajnos nem tudnak mást, mint elfogadni. Nem maguk tehetnek róla.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol