Ezeket látta már?

Mire (nem) jó a patikai alkohol és a kékszesz? A szakgyógyszerész válaszol

kékszesz, patikai alkohol, fertőtlenítő, bőrfertőtlenítő, 70 %-os alkohol, 96 %-os alkohol, etil-alkohol

A tömény szesz nem kell, hogy ámulatba ejtsen, legalábbis akkor, ha fertőtlenítésről van szó.

A Covid-19 pandémia kapcsán, amikor mindenki mindent fertőtleníteni igyekezett, megtanulhattuk, hogy a vírusok ellen az egyik leghatásosabb szer a 70 %-os töménységű alkohol. Felületfertőtlenítésre, kézfertőtlenítésre egyaránt tökéletes. A 70 %-os töménységű alkohol, a fertőtlenítő csodaszer nem más, mint 70 % etanol 30 % vízzel keverve.

Akik járatosabbak alkohol-témában, tudják, hogy 96 %-os alkohol is létezik. A tömény szesz azonban nem kell, hogy ámulatba ejtsen, legalábbis akkor, ha fertőtlenítésről van szó! Jó tudni, hogy a 70 %-os alkoholnak a legerősebb a fertőtlenítő hatása, az annál kisebb vagy annál nagyobb koncentrációk kevésbé hatásosak. Vagyis, a 96 %-os alkohol sem fertőtlenít jobban, mint a 70 %-os.

70 %-os szesz: 30 másodperc alatt hat

Az etil-alkohol 70 %-os oldatát bőrfertőtlenítőként alkalmazzák, mivel az a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat is elpusztítja. A folyamat azonban nem a pillanat tört része alatt történik, meghatározott behatási időre van szükség, ami a bőrön történő alkalmazásnál legalább 30 másodpercet jelent. Azaz, legalább eddig kell az alkoholos oldatnak a bőrön lennie, hogy elpusztítsa a mikroorganizmusokat.

(Sz)eszes megoldások: működik vagy sem?

A 70 %-os alkohol fertőtlenítő hatása számos lehetséges alkalmazási területre mutat rá. Lényeges látni azonban, hogy számos helyzetben van jobb megoldás, mint a 70 %-os alkohol.

1. Fertőtlenítő, kézfertőtlenítő

Kézfertőtlenítőként szinte tökéletes a 70 %-os alkohol, de vigyázzunk, mert szárítja a bőrt, és az erős kiszáradás okozta berepedések behatolási kaput fognak jelenteni a mikroorganizmusoknak! Vagyis, használjuk mértékkel és alkalmanként hidratáljuk a bőrt!

2. Sebekre, pattanásokra, benőtt szőrszálakra is kenhető a 70 %-os szesz

Viszont kisebb-nagyobb kellemetlenség lehet a használatának a következménye. A nyílt sebeket csípheti, így azoknál érdemes a 70 %-os szesz helyett povidon-jóddal, PHMB-vel (=polihexanid) vagy oktenidinnel fertőtleníteni. A pattanások vagy benőtt szőrszálak környékén lévő bőrt pedig túlságosan kiszáríthatja a szesz, ami hámlást okozhat. Pattanások kezelésére érdemes lehet tehát célzottan a pattanások kezelésére szolgáló patikaszert venni.

3. After shave – illatanyagok nélkül

Kétségkívül fertőtlenít és friss érzetet ad, de rendkívüli módon száríthat és csíphet is a 70 %-os alkohol borotválkozás után alkalmazva. Ha valaki az illatanyag- és színezőanyag-mentessége miatt nagyon ragaszkodik hozzá, megéri kicsit vízzel hígítania rajta, hogy tolerálhatóbb legyen a bőre számára.

4. Ékszerek, orvosi csipesz, körömvágó olló fertőtlenítésére

Az arany és ezüst ékszereket (különösen a fülbevalókat, piercingeket) nem árt alkalmanként fertőtleníteni. Erre a célra tökéletesen megfelel a 70 %-os szesz.

Hasonlóképpen, 70 %-os szeszes fertőtlenítés javasolt, ha a seb tisztítására szánt orvosi csipeszt vagy a lázmérő szájüregbe vagy végbélbe helyezett végét szeretnénk fertőtleníteni. Érdemes fertőtleníteni a körömvágó ollókat is, különösen akkor, ha nincs sajátunk, és bőr- vagy körömgombás beteg van a családban. Ehhez elég, ha néhány percig 70 %-os alkoholban ázik az olló vágófelülete.

5. Köldökcsonk kezelése

A köldökcsonk kezelésére a gyermekorvosok és a védőnők korábban azt javasolják, hogy a köldökcsonk leeséséig – az esetleges fertőzések megelőzése érdekében - minden pelenkázás alkalmával, amikor a baba csupaszon van, a köldökcsonkot is töröljék meg 70 %-os etil-alkohollal. Vitákat vet fel azonban, hogy szükség van-e az alkoholos köldökcsonk-ápolásra, mert az a baba bőrét kiszáríthatja, esetleg ki is pirosíthatja. Emiatt ma már nem az alkoholt részesítik előnyben, hanem vagy az oktenidines spray-t, vagy a „hagyjuk a köldökcsonkot magában” hozzáállást, azaz utóbbi értelmében semmivel nem kell kezelgetni a köldökcsonkot.

6. Füllyukasztás/fülbelövés után a heg bekenésére

Új ékszerrel gazdagodott a füle vagy az orra? Bekenheti alkohollal az ékszer környékét, hogy fertőtlenítse azt, azonban nem kell túlzásba vinni az alkohollal való kenegetést! Az alkohol erősen száríthatja a bőrt, amitől az kivörösödhet és hámlani kezdhet. Érdemes kíméletesebb fertőtlenítőszerhez nyúlni! Hasonlóképpen, a fültisztító pálcák alkoholozása is felejtendő. Már maga a külső hallójárat piszkálása is veszélyes művelet, amitől óva intenek az orvosok, hiszen az dobhártyasérülést, hallójáratsérülést okozhat, vagy azt eredményezheti, hogy a fülzsír még beljebb nyomódik a hallójáratban. Ha még be is alkoholozza valaki a fültisztító pálcika vattás végét, akkor a külső hallójárat bőre kiszárad, hámlani fog és könnyen vérezhet. Ez kerülendő!

7. Felületek zsírtalanítása

Noha a 70 %-os szesz jól oldja a zsíros szennyeződéseket, a 96 %-os szesz még jobbnak bizonyul ebben. Mégis, azt kell mondani, hogy luxus „hígítóként” elpazarolni a tiszta szeszt, amikor a boltok polcain sorakoznak a különféle célokra szánt, speciális zsírtalanítók.

7+1. Torokfertőtlenítés (belülről) – egy kis tömény lenyelve?

Noha tudományosan nem alátámasztott és nem javasolt sem a 70 %-os, sem a tovább hígított és aromákkal gazdagított alkoholos oldatok „belsőleges” alkalmazása, sokan ilyen módszerrel próbálnak harcolni a kórokozók ellen. Ki ne hallotta volna még, hogy milyen jó a „belülről fertőtlenítés” vagy a „vírusok szétcsapatása” a garatban. Ahogy sok magyar vallja, egy fertőtlenítőszer van, az pedig a tömény szesz, mégpedig szájon át fogyasztva. Ez az állítás tudományosan nem támasztható alá, és alternatív torokfertőtlenítő megoldásként is elsősorban szeszmentes verziók hozhatók fel.

Patikában is lehet venni 70 %-os alkoholt

A hazai gyógyszertárakban recept nélkül is vásárolható 70 %-os alkohol, azonban csak limitált mennyiségben. Az alkohol otthoni tárolásánál ügyelni kell arra, hogy az gyermekektől elzárt helyen és nyílt lángtól távol legyen, mivel a 70 %-os alkohol gyúlékony.

Kékszesz, a kék színű 70 %-os alkohol

Az internetről ma már mindent be lehet szerezni, és ez ebben az esetben is igaz. Kékszesz néven lehet rendelni 70 %-os alkoholt. A kékszesz neve beszédes: a kékszesz valóban kék, mert az egyébként víztiszta 70 %-os alkoholt metilénkékkel megszínezik (és egyéb segédanyagokat is adhatnak hozzá). Nem véletlenül. Ilyen módon is próbálnak óva inteni annak a megivásától, szájon át történő alkalmazásától. Bőr- és kézfertőtlenítőként, felületfertőtlenítőként jöhet tehát a kékszesz, de mint ital(alapanyag) felejtendő!

Ez is érdekelheti:

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu