Ezeket látta már?

Szívsövény-hiány

2011.12.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Az egyik ikergyerekemnek (aki most ... éves) veleszületett tüdőverőér billentyű szűkülete van. Az orvos akihez járunk nem túl közlékeny, stb. (ezt a részét nem részletezem mert nem az a fontos). Nemrég voltunk vissza kontrolon és véleménynek ezt írta le: Kis periovalis pitvari septum defectus seu formen ovale apertum (volumenterhelést nem okoz)

Kérdésem a következő: Mit is jelent ez pontosan?

Azt mondta hogy a két pitvar között van nyílás és hogy azt ellenőriztessem a gyereknél időnként hogy nem-e nagyobbodik nyílás! Mert ha nagyobbodik a nyílás, akkor műteni kell a gyereket? Félek hogy komolyabb baja is lehet!

Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Édesanya!

Tapasztalatom szerint a jó szakember kevéssé kommunikatív, de talán visszafelé mindenképp igaz: a kevéssé erős szakmaiságú kollégák túláradó közlékenysége elterelheti figyelmünket a tudásbéli hiányokról.

Ami a pitvari sövényhiányt illeti: a foramen ovale apertum a szív fejlődése során hibásan a későbbiekben is nyitva maradó pitvarok közötti összeköttetést jelöl. Ez a viszonylag gyakran észlelt eltérés a bizonyos időközönkénti kontrollokon kívül általában egyéb tennivalót nem igényel, a felnőtt életben azonban egyes neurológiai kórképeknél érdemes soron kívüli kardiológiai vizsgálatot kezdeményezni. Azaz a FOA-k nagy részét nem zárják, még felnőttkorban sem - egyes esetekben ilyenkor vérlemezke összecsapódás gátlókat szoktak javasolni.

Minden jót kívánok,

Forrás: EgészségKalauz