Ezeket látta már?

Szövődményes húgyúti fertőzés

2012.03.23. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Folyamatosan visszatérő húgyúti problémáim vannak.

Nagyjából 2-3 havonta visszatérő húgyúti fertőzést diagnosztizálnak nálam, ami többkeresztes, gennyes vizelettel párosul. Ilyenkor minden esetben urológushoz fordulok, aki kitenyésztést követően különféle antibiotikumot ír fel. Beszedést követően újból ellenőrizzük, s addigra már tünetmentes szoktam lenni. Ám hamarosan újból visszatér. Rendszeres antibiotikum nyilván nem javasolt, nem is szedném ha egy mód van rá. Inkább mellette Urogint és tőzegáfonya kapszulával próbálom megelőzni, gyógyítani, de hiába.

Hogyan lehetne ezt kivizsgáltatni, mi lehet a gond, mert félek, hogy később ezek miatt komoly problémám is lehet.

Válasz:

Nemét nem sikerült kideríteni - de mivel gondos és alapos - felteszem hogy hölgyről van szó.

A szövődményes húgyúti fertőzés (complicated UTI) általában nem egyszerű kérdés az orvosi gyakorlatban.

Pár szó a húgyúti fertőzésekről.

A húgyúti fertőzés mindkét nem húgyutait érintő bakteriális eredetű fertőzés, felnőttekben gyakoribb mint gyermekkorban. Sokféle oka lehet, higiéniás probléma, a vizelet útjának szűkülete, elzáródása, vesekövesség, férfiakon prosztata-megnagyobbodás, esetleges beidegzési gerinc) sérülés, zavar, stb.

A komplikált, szövődött UTI oka lehet neurogén hólyag, hólyag- vagy vesemedencei fertőzés, súlyosabb eseten szepszis (vérmérgezés).

Egyéb betegség kísérőtünete, pl. cukorbetegség, HIV-fertőzés, terhesség, immunműködési zavar, antibiotikumra rezisztens baktériumok jelenléte. Anatómiai zavar (húgyvezeték megtöretés) is lehet a háttérben, vagy kórházi katéterviselés, stent stb.

A szövődött UTI kezelése éppen ezen okok miatt nem egyszerű.

Mindig arra kell gondolni - ahogy a felsorolásból is látja - hogy itt lényegében nem/csak magát a húgyúti fertőzést kell kezelni, hanem (sokkal) inkább az okot, azt a zavart, betegséget, amelynek talaján kialakul a "felszínen" a húgyúti fertőzés, annak minden kellemetlenségével együtt.

Hölgyek esetében azért is nehezebb a helyzet, mert az egész rendszer nyitott, tehárt bármely kórokozó, bármely úton könnyebben be tud jutni.

A UTI-nak, és a szövődött UTI-nak igen komoly irodalma van.

Amit javasolni tudok még, infektológus-belgyógyásszal (és nőgyógyásszal) való konzultációt, ők más szemszögből látják ugyanezt a problémát.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához