Ezeket látta már?

Káros, ha rendszeresen iszok tejet? Az orvos válaszol

tej, fogyás, kalcium, d-vitamin

Kedves Orvosaink! Szeretném állásfoglalásukat kérni egy tejfogyasztást érintő kérdésben.

A kiemelteket elolvastam, rákerestem a korábbi bejegyzések közt a "tejmentes", "tisztítókúra" és "new age f*szság" kifejezésekre is, de csak covid infókat, szoptatás, illetve kisgyermekekre vonatkozó posztokat találtam. Kérem linkeljék, amennyiben valamelyik korábbi poszt tartalmazza a választ a kérdésemre. Spoiler alert: a kérdés a legvégén lesz.

35 éves, egészséges, gyógyszert nem szedő nő vagyok. A fizikumom javítása és a jobb külsőm érdekében személyi edzőhöz járok. 172 cm és 67 kg vagyok, mondhatni normál testalkat, de 3 éve szültem és kötényhas maradt vissza (a hasfalam zárt), amit edzéssel és tudatos táplálkozással igyekszek eltűntetni. 6 hónapja kezdtem újból a korábbi edzőmhöz járni, ezalatt az idő alatt 6 kg-tól szabadultam meg, de az utóbbi kb. 2 hónapban stagnálok. Az edző és köztem komoly vita alakult ki atekintetben, hogy szerinte én túl sok tejet fogyasztok, és ezt nemhogy csökkentenem kellene, de egy 45 napos teljesen tejmentes diéta keretében el is kellene hagynom, fogjam fel tisztítókúraként. Ezután fog tovább formálódni az alakom szerinte.

Megkaptam, hogy diplomás nő létemre nekem el kell magyaráznia, manapság a tejfogyasztás mennyire káros, és hogy ez általános iskolai tananyag. Nem mellesleg szerinte a tej teljes elhagyása megoldást jelent majd arra a problémámra is, hogy nagyjából 8-10 hónapja még nem tudtuk összekalapálni a második gyerekünket a férjemmel.

Véleményem szerint a tej teljes elhagyása nagyobb kárt okozhat a szervezetemnek, mint a tejfogyasztás mondjuk drasztikus csökkentése, de ez csak az én józan paraszti eszem egy testedzővel szemben. (Hozzáteszem, nincs itthon tejüzemünk, és nem fogyasztok tömbsajtokat se. Reggelire ittam ez idáig tejeskávét, de ezen változtattam azóta.)

A kérdésem:

Tudnának azzal kapcsolatban bármi aktuális tanulmányt számomra (akár angol nyelvűt is) linkelni/velem megosztani, amely a tejfogyasztás káros szokásait ismerteti, bepótolva ezzel az általános iskolai tananyagot, amelyről úgy tűnik lemaradtam?

Hálás köszönetem munkájukért, és a kérdésem megválaszolásáért!

Üdv! Én ilyen hülyeségről életemben nem hallottam, így fordítsuk meg a kérdést: ha edzője tud cikket mutatni, mely az igazát bizonyítja, készséggel áttanulmányozzuk Ha ez nem sikerül, érdemes lenne edzőt váltani, adott esetben endokrinológust is felkeresni. A félreértések elkerülése végett: releváns "cikk" alatt a 10 000-es és afeletti mintán végzett, multicentrikus, prospektív, randomizált, eset-kontroll tanulmányokat értjük, nem a személyi edzők (vagy bárki) gondolatvilágának megcsillanását a reggeli nap első sugarainál.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához