A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Térdszalag- és meniscus károsodás

#Ortopédia
2011.08.15. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

MR lelet, amelyet én készítettem ez állt rajta véleményként:

A medialis meniscus ll. stadiumú laesioja és cystája.

Az elülső keresztszalag részleges laesiojának gyanúja.

Nagyon fájt a bal térdem, nem tudtam hosszú távot megtenni, reumatológus injekciózta, ultrahangos kezelést irt, ortopédus cipő irt fel, de csak nem tudok menni, ezért mentem el MR vizsgálatra.

Pontosan elmagyarázná mi a baj, s milyen orvoshoz forduljak a panaszommal?

Már két éves próblémáról beszélek ezért is fizettem ki a vizsgálatot, mert elkeserítő, hogy ... évesen nem tudok csak autóval járni.

Előre is köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

Az elkészíttetett MRI leletben lényegében azt írta le a radiológus, hogy

A térdízület porcgyűrűje (meniscus) és a térdszalag károsodott.

A mediális meniscus C-alakú, porc, a sípcsonthoz kapcsolódik, tompítja a térdet érő mozgásokat, rázkódást. Elszakadhat ficam hatására, ill. az öregedés részeként. A szakadás mindkét esetben a térd fájdalmával és duzzadásával jár, a beteg nem tudja rendesen kinyújtani a lábát.

A problémát főként sebészi úton lehet helyreállítani. Eltávolítják a szakadt porcot, a megmaradt területeket "kisimítják".

Ezt követően ajánlott a fizikoterápiás kezelés.

Célszerű lenne ortopéd sebészt felkeresni, és vele megbeszélni, hogy valóban szükséges-e a műtét, vagy egy bizonyos idegi "konzervatív" kezelést javasol még.

Jobbulást kívánok,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.