Ezeket látta már?

Testsúlyprobléma fiatal korban

Kérdés: Tisztelt Doktor!

... éves vagyok vékony testalkatú (... kg) és ráadásul viszonylag magas is (... cm). Sokaktól hallom, hogy nagyon vékony vagyok és már kezd idegesíteni hiszen nem tudok ez ellen semmit sem tenni. Eszek rendesen húst, zöldséget, péksüteményeket, mindent amit egy túlsúlyos is eszik. A kérdésem az, hogy van-e valami "hízó-kúra" ami segíthetne. Előre is köszönöm a választ.

Válasz:

Mivel Ön fiatal hölgy, és éppen most lépte át a nagykorúságot, most - még néhány évig - alakulnak ki a szervezet véglegesnek mondható viszonyai, nem csak a testsúly és testmagasság tekintetében, hanem a hormonrendszer és az immunrendszeri funkciók működésé is beáll.

A testsúly kérdése hölgyeknél (is) örök probléma, de meglátásom szerint bármikor jobb inkább a minimálisan csekélyebb súly, mint az igen magas BMI. A túlsúly már önmagában is kockázat, számos közismert betegség rizikója, kezdve a magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke, mozgásszervi problémák... tehát hosszan lehetne sorolni.

A testsúly ingadozása fentieken túl (ez is hormonrendszeri kérdés persze) összefügg jelentősen a pajzsmirigy működésének aktuális állapotával, az alulműködés általában testsúlynövekedéssel, anyagcsere-lassulással, míg a túlműködés ellenkezőleg, tehát gyorsult anyagcserével, és fogyással állhat kapcsolatban.

Érdemes lenne tehát (még egy évig úgy tudom maradhat), amennyiben aggályosnak találja a testsúlyát ilyen értelemben - gyermek-endokrinológiát felkeresni, vagy pedig felnőtt endokrinológiát is akár, a pajzsmirigy kivizsgálására. Az endokrinológus egyben belgyógyász is, tehát egyéb alapvizsgálatokat is el tud végezni. (BMI-je a fenti adatok alapján 19, tehát "sovány"...)

Minden jót kívánok,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához