Ezeket látta már?

Újraélesztés - Mit tegyünk, ha eszméletlen embert látunk valahol? Az orvos válaszol

újraélszetés, mellkaskompresszió, életjel, életmentő applikáció

Ha egy rossz állapotban lévő beteget látunk meg valahol, akkor a legelső lépés, hogy segítségért kiálltunk. Akármi is a baj, egyedül biztos, hogy kevesek leszünk - mutatott rá egy orvos.

Akár újraélesztés, akár "csak" eszméletlen betegről van szó, a több kéz mindig jól jön. Érdemes nem csak annyit mondani, hogy "valaki jöjjön ide!", hanem szólítsuk meg konkrétan a legközelebbi személyt. "Maga ott a kék kabátban, jöjjön ide gyorsan, segítsen!" - tanácsolja az újraélesztési világnap kapcsán indított edukációs sorozatában a Vakcinainfó - Az orvos válaszol orvosteam orvosa, aki ezekre a kérdésekre ad választ:

 • Hogyan hívjunk segítséget, ha eszméletlen embert találunk valahol?
 • Mi a hívószám?
 • Milyen más opcióink vannak?
 • És melyik időpillanatban hívjunk?
 • Mit kell megtennünk a hívás előtt?
 • Ki hívja a segítséget?

Ezt követően közelítjük meg a beteget

De mielőtt valóban odamegyünk, mindenképpen győződjünk meg róla, hogy a helyszín biztonságos-e? Ahogy mondani szokás: halott hős, nem hős. Szóval a saját biztonságunk mindig a legfontosabb! Ne közelítsük meg a beteget, ha a forgalmas autópálya közepén van, vagy egy elszakadt áramvezeték van a közelében, esetleg egy vérszomjas kutya ugat mellette, vagy leomolhat a fal, vagy ég a ház stb...

Ha biztonságosnak ítéltük meg a helyzetet, akkor megyünk társunkkal együtt közelebb. Először megszólítjuk a beteget. "Jó napot, hogy van?" Közben a vállát óvatosan megrázzuk. Nem, nem kell tiszta erőből, hogy a feje közben a földhöz csapódjon.

Ha nem reagált, akkor a beteget a hátára fordítjuk, majd az egyik kezünket az állára a másikat a homlokára helyezzük és a fejét hátrahajtjuk, hátrabillentjük, ameddig könnyedén megy. Így figyeljük 10 másodpercig, hogy mutat-e életjelet (nézzük, hogy van-e légzőmozgás, halljuk-e a légvételt, vagy bármilyen egyéb életjelet látunk-e). Csak akkor nem kell újraéleszteni, ha 2 rendes légvételt észleltünk. Ha bizonytalan, akkor inkább kezdjük meg az újraélesztést! Pulzust nem keresgélünk!

Ha nincs életjel, akkor az egyikünk megkezdi a mellkaskompressziókat, míg a másik életmentő telefonál. Ha egyedül vagyunk, előbb telefonáljunk és utána kezdjük meg a kompressziókat. Hangosítsuk ki a telefont és akkor beszélgetés közben is tudjuk már nyomni a mellkast, így értékes másodperceket nyerhetünk. Semmiképp ne hagyjuk a beteget magára közben.

Javaslom, hogy a 104-ES SZÁMOT hívjuk.

A 112 is jó, de ott a vonal végén nem egészségügyi végzettségű szakemberek vannak, így nem tudnak azonnal tanácsot adni, hogy mit és hogyan csináljunk. A 112-n felveszik az adatainkat, a panaszt, a helyszínt és utána továbbkapcsolnak a 104-en lévő egészségügyi szakembereknek. Ezt a kört kihagyhatjuk, ha a 104-et hívjuk.

Amit mindenképp el kell mondani:

 • a nevünket,
 • pontosan hol vagyunk,
 • megkezdett újraélesztéshez kérünk segítséget.

Használható az Életmentő applikáció is, mely GPS koordináták alapján pontosan be tudja azonosítani, hogy hol vagyunk és ez a mentőegység odatalálását nagyban segíti. Az app elérhető a Google Play és az App Store-ban!

Ez az applikáció egyébként sok hasznos egyéb funkciót is tud:

 • elsősegély kisokost tartalmaz,
 • benne van képekkel az újraélesztés menete,
 • megadhatom a személyes egészségügyi adataimat, melyet mentőhíváskor automatikusan továbbít a rendszer,
 • megmutatja a legközelebbi kórház, gyógyszertár és defibrillátor helyét.
 • https://www.mentok.hu/ha-baj-van/eletmento-app/

Telefonálás után pedig késlekedés nélkül megkezdjük a mellkaskompressziókat és nem hagyjuk abba, míg a mentő oda nem ér.

Nézze végig az alábbi oktatóvideót,

melyet a Magyar Resuscitációs Társaság készített az idei Újraélesztés Világnapja alkalmából. A videón a társaság elnöke, dr. Kovács Enikő mutatja meg, hogyan is kell profin végezni az alapszintű újraélesztést.

- Szeretnénk, ha minél több emberhez eljuthatna az újraélesztés fontossága, hiszen az időben megkezdett mellkaskompresszió életet menthet! Önökre és mindenkire szükség van, hogy ott legyenek egy keringésmegállásnál és azonnal elkezdjék az újraélesztést, mellyel embertársunk életét megmenthetik! Legyenek Önök is életmentők! - tették hozzá a Vakcinainfós orvosok.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hirtelen szívhalál: ez a módszer életet menthet

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához