Ezeket látta már?

Hogyan kell újraéleszteni?

újraélesztés, infarktus

Melyek az újraélesztés lépései és hogyan használjuk a defibrillátort? Most megmutatjuk!

Mellkasi nyomás, bal karba sugárzó fájdalom, hátfájás, légszomj, hányinger, verejtékezés – ez a szívinfarktus 6 legjellemzőbb tünete. De ha ezeket érezzük, már baj van. Mihez kezdjünk?

Újraélesztés: 30 nyomás, 2 fújás

Először is hagyjuk abba, amit csinálunk: álljunk félre az autóval az úton, tegyük le azt, ami a kezünk ügyében van, és azonnal hívjunk mentőt, vagyis a 104-et. Minél hosszabb idő telik el ugyanis a hezitálással, annál nagyobb szívizom-terület hal el. Arra pedig kevés az esélyünk, hogy később pont egy olyan ember mellett esünk össze, aki újra tud minket éleszteni.

De mit tegyünk, ha valaki összeesik mellettünk, mert leállt a szíve? Azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést! 30 mellkasi nyomást végzünk, majd jön 2 fújás az orrba vagy szájba. Ezt jegyezzük meg: 30 nyomás/2 fújás

A befújást el is hagyhatjuk, a lényeg a szív újraindítása a mellkas kompresszióval. A műveletet addig végezzük, amíg a beteg magához nem tér, vagy meg nem érkezik a mentő. Egyszerűen hangzik? Kivitelezni azonban kevesen merik, ezért is történhet meg az, hogy évente 25 ezer infarktusos esetből 5500 halállal végződik.

Hol lehet megtanulni az újraélesztést?

Egy elsősegély tanfolyamon vagy az Országos Mentőszolgálat internetes videójából bárki elsajátíthatja. És egy igazi, szakmai tipp: ha bizonytalanok vagyunk, és egyedül végezzük az újraélesztést, dúdoljuk vagy kapcsoljuk be a Bee Gees-től a Stay in alive című slágert, ez ugyanis a mellkasnyomás tökéletes ritmusa.

Miután meggyőződött arról, hogy a beteg eszméletlen, és nem áll fenn veszélyforrás (autó, gázszivárgás, stb.) kiáltson segítségért. Utasítson egy járókelőt, hogy hívja a mentőket a 104-en, újraélesztéshez.

Így ismerjük fel az infarktust az utcán!

Így kezdje el az újraélesztést

 1. Győződjön meg, hogy a beteg szájában nincs akadályozó tárgy, esetleg hányadék, vagy a beteg nyelve nem esett-e hátra.

2. A beteg fejét az áll megdöntésével picit döntse hátra, így megnyitja a száj-, vagy orrbefújáshoz a légutat.

3.Helyezze egymásra a két tenyerét, ujjait kulcsolja össze.

2. Az alsó tenyerét tegye a mellkas közepére úgy, hogy az éle középre essen.

3. Feszítse meg ezt a kéztartást, a könyöke ne hajoljon be, vállból, felsőtestből indítsa mindig a nyomást. Ez azért is fontos, mert így kevésbé fog elfáradni.

4. Nyomja le a mellkast kb. 5cm mélyre – 30-szor, kicsivel gyorsabb ritmusban, mint ahogy a másodperceket számolja.

5. Most hagyja abba a mellkasnyomást és fújjon be 2-szer a beteg szájába, vagy orrába

6. Ha ezután sem kezdett el lélegezni, nem tért magához, ismételje meg a 30 nyomást, 2 fújást addig, amíg a mentő meg nem érkezik.

A defibrillátor használata

Egyszerűbb az újraélesztés, ha van kéznél egy defibrillátor. Az automata defibrillátor elektromos impulzusokat ad le, ezzel „tartva mozgásban” a szívet és a keringést.

Ha városi helyszínen történik az újraélesztés és van segítsége – szerencsés esetben ő hívta a mentőt is -, kérje meg az illetőt, hogy szerezzen defibrillátort. Manapság a nagyobb irodaházak, rendelők, bankok, benzinkutak, bevásárlóközpontok, áruházak, közintézmények (színházak, mozik, ügyfélszolgálati irodák ) már rendelkeznek ilyen készülékkel.

A defibrillátor felhelyezését a dobozban levő leírás jól érthetően elmagyarázza. Két tappancsot kell a mellkasra helyezni, ne essünk kétségbe, mert rajz, leírás minden dobozban található. A tappancsok felhelyezése, az eszköz üzembe helyezése után a készülék elemzi a ritmust, ezalatt az idő alatt nem szabad a beteghez érni. 

Ha sokkot/töltést kell adni a betegnek, akkor a „beszélő defibrillátorok” ezt jól érthetően közlik is. A filmekben ugyanezt végzik az orvosok, amikor „kiütik” a beteget. Sokkolás közben mindig hátrébb kell állni, nehogy a sokk az újraélesztőt is elérje.

Az eszköz mindig figyelmeztet arra, hogy mit csináljunk, kövessük az utasításokat. Az ütés során hirtelen összerándul a beteg, majd a készülék visszaigazolja a beavatkozást:

“SOKK LEADVA. MOST MÁR HOZZÁÉRHET A BETEGHEZ.”

Fontos tudni, hogy bár a defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. A sokk leadása után 2 percig folytatni kell az újraélesztést, a fent leírt módon, és amennyiben nem térnek vissza az életjelenségek, meg kell ismételni a ritmus analízist, illetve a defibrillálást.

Azokban az esetekben, amikor a készülék a „SOKK NEM JAVASOLT” üzenetet küldi, végezzük folyamatosan az újraélesztést és 2 percenként ismételjük az elemzést, az újraélesztést folytassuk a mentők megérkezéséig.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához