Ezeket látta már?

Megváltozhatott a mama személyisége az újraélesztés miatt? Az orvos válaszol

újraélesztés, agykárosodás, személyiségzavar, orvos válaszol

Tisztelt Doktorok! Millió kérdésem lenne, napok óta agyalok de nem találok magyarázatot a velünk törtèntekre...

Adott egy 67 éves mama aki velünk él, egy iszonyatosan rossz természetű, tele rosszindulattal gyűlölettel mint a gyerekei mint az unokái iránt, mama bement egy rutin műtétre, beépített defibrillátor elem cserére a kórházba, műtet előtt annyira felidegesítte magát, hogy a keringése össze omlott, vérnyomása az egekbe szökött és újra kellett éleszteni 25 percen keresztül, majd mèlyaltatás... A műtétet végül most hajtották végre három hét terápia után, újra kellett tanulnia járni, szinte mindent az alapoktól, fizikailag rendben van, bár kicsit "belassult", viszont mintha teljesen más embert kaptunk volna vissza, azt mondja semmire sem emlékszik hogy mi történt a kórházba, azt sem tudta kik vagyunk, nem ismerte meg a házat ahol eddig élt, az unokáit sem, most három napja van itthon, jönnek vissza az emlékek, foltokban.

Na de a rosszindulat eltünt, kedves, tisztelettudó, ölelgeti az unokákat, kicsit fèlènk, nem mer kérni pl enni, vagy követelőzni dolgokat mint előtte, erre van valami èsszerű magyarázat? Teljesen idegenkènt viselkedik...engem nagyon foglalkoztat, hogy esetleg sérült az agya újraèlesztès során? Az orvos azt mondta csoda, hogy èl, és hogy ilyen gyorsan felépült, de mitől változott meg? Köszönettel!

Hirtelen szívhalál - ne féljen segíteni! Ezt tegye, és életet menthet - olvasson tovább!

Kedves kérdező! Erről akár külön posztot is tudnék írni, röviden: az újraélesztés nem úgy néz ki, mint a filmekben, ahol nyomnak párat a betegen, aki ezutan felpattan, és rohan is tovább zombikat/vámpirokat/terroristakat öldökölni.

A keringés leállásával nem jut vér, és így oxigén a szervekhez, így az agyban található idegsejtek pár perc után kezdenek elhalni. Következésképp minél később sikerül valakit visszahozni, annál kisebb a teljes felépülés esélye, ugyanis ilyenkor már agykárosodás is fennáll.

Belgyógyászként sokszor hozzánk kerülnek ki az újraélesztett betegek az intenzívről, meglehetősen nehéz megemészteni, amit többségében látni szoktunk. Sokaknak ugyan az alatvető életfunkciói (légzés, keringés) működnek, de a tudat és a magatartás hihetetlen szélsőséges palettát mutat, attól függően melyik agyterület hal el. Talán a rosszak közül a legrosszabb verzió, ha valaki kómában marad. Vannak akik érdemben nincsenek is maguknál, érthetetlen szavakat kiabálnak, grimaszolnak, torzult, görcsös mozgásokat végeznek, letépik a pelenkát, összekenik magukat a saját ürülékükkel, nem vonhatók emberi kontaktusba.

A tudatukat teljeséggel visszanyert betegek szintén nagyon változatos esélyekkel indulnak, van aki amnéziás lesz (talán örökre), van akinek teljesen elvesznek egykori készségei, van aki teljesen más személyiség lesz az eset után.

A fent felsorolt forgatókönyvek csupán pár esetet mutatnak a milliárd féle verzióból, ami hypoxiás agykárosodás következtében felléphet. Örömteli, hogy az Önök esete ilyen szerencsés kimenetel felé halad.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához