Ezeket látta már?

Vékonybélműtét

2012.05.14. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesapámat 2 napja műtötték, a vékonybeléből kb.50cm maradt meg, a többi elhalt valamilyen oknál fogva.Szeretném tudni, hogy mire számíthatunk ebben az esetben, milyen kilátásai vannak?A lehető legjobb megoldást keressük a betegségére.Köszönöm a válaszát előre is!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem leírásából, itt vékonybél-elzáródás (ileus) történt, és emiatt végezték a műtétet, ahol az elhalt vékonybélszakaszt kellett eltávolítani.

Röviden leírom a betegség lényegét:

A vékonybél tartalom továbbjutása részlegesen/teljesen akadályozott. A bélelzáródás gyakoribb a vékonybélben, mint a vastagbélben. A béltartalom és a folyadékgyülem miatt a bélfal kitágul, a vérellátás romlik. A következményes bélfali elhalás miatt baktériuminvázió, szepszis alakulhat ki.

A tünetek annál súlyosabbak, minél magasabban van az elzáródás.

A mechanikus vékonybélileus tünetei

görcsös hasi fájdalmak,

hányás

csuklás

Paralitikus (hűdéses) ileus:

a görcsös hasi fájdalom hiányzik

hányás, csuklás gyakori

szelek általában nem távoznak, székletürítés sincs

Kezelés:

A mechanikus ileus kezelése kizárólag sebészi. Megfelelő előkészítés után meg kell szüntetni, vagy eliminálni kell az ileust okozó elváltozást. (vagy bypass készítésével megkerülni). Éreredetű ileusok kezelésében az embolust, thrombust el kell távolítani. Ha a vékonybelek elhaltak, csak eltávolítás végezhető.

A paralitikus ileus nem igényel műtétet, néhány gyógyszerrel kezelhető, megoldható. Súlyos vagy tartós ileusban orron át történő szívás, továbbá folyadékpótlás szükséges.

A prognózist illetően a sebésszel kellene konzultálnia.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv

Jobbulást kívánunk, üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához