Ezeket látta már?

Vér a vizeletben, gyermekkorban

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz: ... éves kislányomnak időnként találnak ép vörösvértesteket a vizeletében. Teljesen negatív az ultrahang és véreredménye.

A kérdésem az lenne, hogy hogy annak ellenére, hogy épek a vörösvértestek, állhat-e a háttérben valamilyen vesebetegség?

Köszönöm válaszát.

Válasz:

Köszönettel fogadtuk kérdését. Vér normálisan a vizeletben nem jelenik meg. Ide vagy a felső-, vagy az alsó húgyutakból kerülhet gyulladás, mechanikai sérülés (pl. külső trauma, kövesedés), esetleg más progresszív betegség miatt.

A tesztek a vörösvértestekben lévő hemoglobint mutatják ki, mikroszkóppal azonban szemmel is vizsgálhatóak. Az így épnek látott sejtek zömmel az alsó húgyutakból, a cilinderek azonban a nephronokból származnak - ami a vese alkotóeleme, így ennek károsodását vetik fel.

Fontos a vörösvérsejtek látóterenkénti mennyisége is: néhány vvt az üledékben esetleg kontroll igényel mindössze, míg a magasabb értékek további kivizsgálást tesznek szükségessé.

Az Ön kislányánál tehát FELTEHETŐEN az alsó húgyutakat érintő elváltozásról van szó: ennek minimum a követése indokolt lenne.

Mielőbbi gyógyulást kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához