Ezeket látta már?

Véralvadásgátlás és diéta?

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a Marfarin szedése mellett alkalmazható-e a 40 %-os alkoholt tartalmazó Svédcsepp borogatásra? Nem szívódik-e fel a bőrön keresztül, nem kerül-e be a vérarámba?

Másik kérdésem az lenne, hogy szinte már minden betegséghez van pontos diéta, a vérhígítót használó emberek részére miért nem adnak ki egy használható diétát, úgy mint pl. a cukrosoknak? A NET-en nincs egyértelműen leírva, hogy mit lehet enni, és minden cikkben más és mást írnak, hogy mit nem, és nem egyöntetű a mennyiség leírása sem.

Köszönöm türelmét és várom válaszát!

Tisztelettel:

Válasz:

Kimondottan véralvadásgátlással kapcsolatos "direkt" diétát nem találtunk. Mivel a véralvádásgátlók a K-vitamin antagonizálása révén fejtik ki hatásukat, célszerű a magas K-vitamin tatalmú élelmiszerek kerülése, pontosabban nem kell kerülni, csak mérsékeltebb mennyiségben fogyasztani.

Néhány példa: alma, narancs, répafélék, uborka, zöldbab, gomba, vaj, növényi olajok. Máj, tojás, eper, málna, avokádó, paradicsom, paprika, saláta, spenót, spárga, káposzta, karfiol, brokkoli.

A svédcseppel kapcsolatos kérdésre: a bőrön keresztül minden hatóanyag felszívódik bizonyos mértékben, Ön is tudja, hogy igen sokféle helyi alkalmazásra szánt készítmény van pontosan ebből az alapelvből kiindulva. Tehát végső soron felszívódik. Borogatást addig nem alkalmaznék, amíg nem tudom pontosan mi a probléma, ezzel érdemes lenne orvosát megkeresni inkább.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához