Ezeket látta már?

Vérnyomáscsökkentők és a potencia

2011.09.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... éve szedek napi egy tabletta 5 mg Norvascot. Nagyon jó gyógyszer, ezzel nincs gondom. Van-e javasolt potencianövelő, amely vele együtt alkalmazható. A ..... nevűt kipróbáltam, vannak mellékhatásai. Melyiket lehet szedni, alkalmazni, természetesen csak gyógyszertári, bevizsgált készítményt szeretnék használni.

Válasz:

A probléma természetesen egy kicsit összetettebb.

Nem kimondottan a Norvascra (amlodipin) szeretnék itt utalni, hanem kissé általánosabb értelemben a vérnyomáscsökkentés céljából alkalmazott készítményekre. Ez többféle hatástani csoportba tartozó készítmények összessége, a lényeg, hogy sokféle támadásponton (béta-beceptor blokkolás, ACE-enzimgátlás, renin-gátlás stb, vizelethajtás) hatnak.

Mindegyik hatásához társulhat számos mellékhatás.

Ezek között szerepelhet gyakoribb-ritkább módon a merevedési zavar, tehát a vérnyomáscsökkentő hatás egyben járhat (helyi) keringéscsökkenéssel is.

A potencianövelőket illetően érdemes a kezelőorvossal - a magas vérnyomásra gondolunk - konzultálni, itt azt kell megnézni, hogy a forgalomban lévő néhány potencianövelő gyógyszer (nem nevezhetjük meg) az Ön által szedett vérnyomáscsökkentővel ad-e interakciót, tehát gyógyszerkölcsönhatást.

Még egy megjegyzés: a merevedési zavar oka lehet természetesen több egyéb ok is, pl. a pénisz keringésének helyi zavara, esetleg rögösödés, a háttérben lévő cukorbetegség, a stressz, depresszió, egyéb betegségek megléte.

Mindezeket érdemes kezelőorvosával átbeszélnie.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához