Ezeket látta már?

Időjárás

Orvosmeteorológia: extrém terhelésnek lesz kitéve ma is a szervezetünk

nyár, kánikula

Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, de ez a rendkívüli hőhullám akkor is megterhelő, ha nem tartozik az említett csoportba.

Csütörtökön frontmentes, de ismét kánikulai idő várható, tovább romlik az élettani helyzet!

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Csütörtökön is tovább tart a hőség, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet. Mivel a nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi szervezetünket. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, de ez a rendkívüli hőhullám akkor is megterhelő, ha nem tartozik az említett csoportba. Ön is tapasztalhat alvászavarokat, fejfájást, fáradtságot, tompaságot, ráadásul a következő napokban sem várható, hogy mérséklődnek ezek a tünetei. A koncentrálóképessége is jelentősen csökken, türelmetlenebb, ingerlékenyebb lehet. A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik. Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

Bizonyára tapasztalta, hogy a forró napokon ingerlékenyebb, türelmetlenebb a megszokottnál. Próbáljon szabadidejében tudatosan kikapcsolódni, illetve a napirendjét is tervezze meg, ezzel elkerülheti a váratlan, bosszantó meglepetéseket.

A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni is. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít.

Szabadtéri tevékenységek: A legmelegebb órákat töltse árnyékos, hűvös helyen! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a tűző napra vinni! Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget!

UV-sugárzás: 10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lesz, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Ha érzékeny a bőre, használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje, különösen abban az esetben, ha fürdőzéssel tölti az idejét.

Pollenhelyzet: A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát.

Légszennyezettség: A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, az ózonkoncentráció növekedhet meg.

Balesetveszély: A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, és a gyalogosok és a biciklisek felé is legyen fokozott figyelemmel!

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteonline