Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: fáradékonyságot, fejfájást hozhat a péntek

orvosmeteorológia, fáradékonyság, fáradtság, fejfájás

Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés.

Az időjárás-érzékenyek számára különösen nehéz nap következik, a hőterhelés után erős hidegfronti hatás érvényesül. Ha ön is tapasztal keringési vagy emésztési panaszokat, illetve erős fejfájást, akkor ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Pénteken nyugat felől egyre jobban megközelíti hazánkat egy hidegfront, de csak a nap második felében éri el térségünket. Addig csak kissé, és csak a Kisalföldön frissül fel az idő, máshol tovább folytatódik a nagy meleg, sőt, a kánikula még elviselhetetlenebbé válik. Harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos.

Napközben már az egészségeseknél is egyre több tünet jelentkezhet. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a forróság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő. Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse.

Napközben eleinte nyugaton, illetve délutántól máshol is a növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

A fejfájás okai meglepőek is lehetnek - kattintson tovább!

A nap folyamán rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

A déli óráktól kezdődően északnyugaton már a görcsös panaszok erősödhetnek fel, hidegfronti hatás kezdődik, ami a következő napok humánmeteorológiai helyzetét is meghatározza majd.

Szabadtéri tevékenységek

Eleinte napszúrás veszélye is fennáll, jó, ha van a fején könnyű sapka, kalap, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzunk! Viszont az érkező zivatarok miatt az esernyőkre is szükség lehet, egy-egy vihar idején jelentősen csökken a hőérzet és romlik a komfortérzet. Az erős szél egész nap zavarhatja a kinti programokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika